Το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα κινηθεί η προστασία της Α’ κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τις επικείμενες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ο υπουργός Οικονομίας, τόνισε πως μέχρι και την 1-1-2018, θα προστατεύεται το 93% των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με τη πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας ως και 140.000 ευρώ.

Ακόμα, σημείωσε πως θα υπάρξει και συμπληρωματική νομοθεσία που θα επεξηγεί τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών. «Το θέμα των επιχειρηματικών δανείων και διευκολύνσεων περιλαμβάνει και τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να επιταχύνει χωρίς να μεταφέρει δάνεια προς τρίτους ή να τα δώσει σε εταιρίες διαχείρισης, την αναδιάρθρωση των δανείων τους», είπε και πρόσθεσε: «οι τράπεζες είχαν τεράστιους περιορισμούς στο να αναδιαρθρώνουν δάνεια, προς όφελος όλων των πλευρών».

«Ανήκετε στο κόμμα που το σύνθημά του ήταν, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», σημείωσε δηκτικά από τη πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σημείωσε- χωρίς να διαψευστεί από τον υπουργό- πως παράλληλα με τα μη εξυπηρετούμενα, θα απελευθερωθούν και τα λεγόμενα «πράσινα» τραπεζικά δάνεια. Τέλος, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να γίνει αλλαγή και του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου όπως είπε, να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.