current views are: 10

17 Μαΐου 2016
Δημοσίευση07:56

Η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Μια ριζική λύση προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους του Ταμείου.

Δημοσίευση 07:56’

Μια ριζική λύση προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους του Ταμείου.

Μια ριζική λύση προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους του Ταμείου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.

Το ΔΝΤ, βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει, θέλει τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα να αποπληρωθούν σταδιακά κατά τις επόμενες δεκαετίες, ως και το 2080.

Παράλληλα, προτείνει σταθεροποίηση του επιτοκίου με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια, με όλες τις πληρωμές τόκων να αναβάλλονται μέχρι την ωρίμανση των δανείων. 

H πρόταση του ΔΝΤ, η οποία παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, θα κρατήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Πάντως, σύμφωνα με τη WSJ, οι Ευρωπαίοι, με προεξέχοντες τους Γερμανούς, δεν φαίνονται πρόθυμοι στο να κάνουν τόσο μεγάλης κλίμακας διευκολύνσεις, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολες τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, υποσχέθηκε πέρυσι στη γερμανική Βουλή ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Το πρόβλημα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτει, είναι ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πώς δεν μπορεί να συμμετάσχει εκ νέου, αν η Ευρωζώνη δεν αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνεια, καθώς διαφορετικά το χρέος θα είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόσφατα. Μία μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε μία έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD.

Γερμανοί αξιωματούχοι προτιμούν, για τον λόγο αυτό, να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και να αναβάλλουν τις μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 – μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Γερμανία και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο να βρουν μία φόρμουλα που θα διαβεβαίωνε το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επέτρεπε στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις έως το 2018.

Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αναφέρει η WSJ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με την επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. «Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συνεχισθούν αργότερα», σημειώνεται. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ορισμένοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι μία συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πολιτικά δυσκολότερη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία. «Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, που θα επιτρέψει την καταβολή δόσης μετά. Αλλά ορισμένοι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος», σημειώνει η WSJ.

 


σχετικα αρθρα