Από τα τέλη Μαΐου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα θέσει το νέο πλαίσιο για τα Εργασιακά, ανοίγοντας το νέο κύκλο της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση.  

Τα δύσκολα βέβαια αναμένονται τον Σεπτέμβριο, αφού θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική δράση. 

Στο κρίσιμο «μέτωπο» των μισθών, το διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι η διασύνδεσή τους με το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ. Από την άλλη, οι δανειστές επιθυμούν τα πράγματα να παραμείνουν λίγο-πολύ ως έχουν, ώστε να ρυθμίζεται το μισθολογικό από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Με άλλα λόγια η επιδίωξη των δανειστών είναι αν όχι η συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης με την ένταση που ακολουθήθηκε με καταστροφικά αποτελέσματα την τελευταία εξαετία (μείωση των μισθών κατά 40%) ενδεχομένως η παγίωση των αποδοχών στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. Κάτι που θα διατηρήσει την μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τους μισθούς στη χώρα μας σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 11η θέση από το σύνολο των χωρών της ΕΕ με 684 ευρώ μεικτά (κατώτατος μισθός).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, από 618 έως 791 ευρώ κατώτατο μισθό έχουν χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Σλοβενία, ενώ ακόμα χαμηλότερα από 215 έως 431 ευρώ είναι τα επίπεδα στις χώρες της κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. 

Στην Ελλάδα σε σχέση με το 2010, ο κατώτατος μισθός έχει υποχωρήσει από τα 863, στα 684 ευρώ (μεικτά). Ο κατώτατος μισθός αυτός όμως, ακόμα και μετά τις περικοπές που έχει υποστεί, είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μισθό πολλών νέων χωρών στην ΕΕ (πχ Κροατία, Εσθονία, Σλοβακία, Λετονία), αλλά χαμηλότερος από τον μισθό στην Σλοβενία (791 ευρώ), στην Ισπανία (764 ευρώ) και στη Μάλτα (728 ευρώ), ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η διαφορά, την τελευταία πενταετία, με τον κατώτατο μισθό στην Πορτογαλία (618 ευρώ).

Επιπλέον, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αποκλίνει πλέον σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών στις πιο αναπτυγμένες χώρες – μέλη της ΕΕ, που ξεπερνούν τα 1.467 ευρώ!