Κλίμα απαισιοδοξίας για την κατάσταση στην οικονομία, με το την πλειοψηφία των Ελλήνων να «βλέπει» ύφεση και του χρόνου, 2017, κόντρα στις προβλέψεις της Κομισιόν και της κυβέρνησης, καταγράφει έρευνα της Nielsen.

Συγκεκριμένα η έρευνα καταλήγει ότι το 84% των Ελλήνων εκτιμά ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και την επόμενη χρονιά, ενώ το 76% εκφράζει έντονες ανησυχίες για την προσωπική του οικονομική κατάσταση.

Την ίδια ώρα το 30% δηλώνει ότι «δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα», το 38% εκφράζει την ανησυχία του για την εργασιακή του κατάσταση, το 34% για την οικονομική του κατάσταση και το 21% για τα χρέη που διατηρεί. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 21%, 21% και 11% αντίστοιχα.

Αύξηση σημειώνουν και τα ποσοστά ανησυχίας για τη μετανάστευση (19%) και την υγεία (14%).

Το 80% των Ελλήνων δηλώνει ότι προσπαθεί σε σταθερή βάση να περικόψει τα έξοδα του νοικοκυριού του, και κυρίως τις δαπάνες για διασκέδαση, τρόφιμα και ρουχισμό.

Πάντως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερός στις 53 μονάδες, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2016 ενώ ο παγκόσμιος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 98 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση στη βόρεια Αμερική (108 μονάδες), στις ασιατικές χώρες του Ειρηνικού και στην Ωκεανία (108 μονάδες). Στον αντίποδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.