Ζοφερό τοπίο στην αγορά του ελληνικού ζύθου περιγράφουν σε επιστολή τους οι έλληνες ζυθοποιοί, τονίζοντας τις δραματικές επιπτώσεις για τον κλάδο, εφόσον ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή η φημολογούμενη «τυφλή» αύξηση κατά 100% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου.

Είναι, μάλιστα, επιτακτική, όπως καταγγέλλει η Ένωση, η άμεση συνάντηση και συζήτηση του θέματος με τον αρμόδιο Υπουργό.

Όπως τονίζουν, επίσης, τα μέλη της Ένωσης, επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 100% στο ζύθο, θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων.

Εξίσου αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης.  

Όπως επίσης αναφέρεται στην επιστολή:

Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ είναι η τελική τιμή προϊόντων μπύρας που δύναται να επιβαρυνθεί με ποσοστό 20%.

Με πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ζητά άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, όχι  «τυφλή» φορολόγηση και ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην έχουν ολέθριες επιπτώσεις σε ένα κλάδο που συμβάλλει ενεργά στο εθνικό προϊόν.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών στηρίζει την ελληνική οικονομία με: 
200 εκ. € > Φορολογικές εισφορές σε ετήσια βάση
2.500 > άμεσες θέσεις εργασίας
70.000 > έμμεσες θέσεις εργασίας 
5.000 χιλιάδες άμεσους προμηθευτές
100 εκ. € > προγραμματισμένες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια 
3200 αγρότες συμβολαιακής καλλιέργειας  και συνιστά έναν από τους ελάχιστους κλάδους που διατηρούν εργοστάσια παραγωγής στη χώρα  και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.