Στις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό χρέος και τη συζήτηση που γίνεται για τη διαδικασία ελάφρυνσής του αναφέρεται η εφημερίδα WirstchaftsWoche σε σημερινό της δημοσίευμα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ είναι διατεθειμένοι να δεχθούν έναν μειωμένο ρόλο του Ταμείου στο πρόγραμμα, παρά να προχωρήσουν σε περαιτέρω υποχωρήσεις στο χρέος για να διασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή του.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στην πρόταση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ βάσει της οποίας ο μηχανισμός θα μπορούσε να εξαγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με νέα φθηνότερα.

Για τον σκοπό αυτό, ο ESM θα μπορούσε να αξιοποιήσει και τα κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ -που προορίζονταν για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δεν χρησιμοποιήθηκαν- ώστε να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ.

«Στον ESM υπάρχει πολύ χρήμα που κανείς δεν χρειάζεται» φέρεται να δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, θα μείωνε σημαντικά τόσο τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα, όσο και το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας.