«Εγκεφαλικά» προκαλεί το Taxisnet σε ανέργους, φοιτητές και περιστασιακά εργαζόμενους, καθώς τους φορολογεί ως... επιχειρηματίες

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», μετά τον αυτόματο υπολογισμό, τους εμφανίζει εκκαθαριστικά βάσει των οποίων τους ζητά φόρους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% και προκαταβολή 75%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα για όσους έχουν ένα μικρό εισόδημα είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία τους φορολογεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ.

Ετσι, άνθρωποι που διαμένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο όνομά τους φορολογούνται ως επιχειρηματίες, πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης τους 75%.

Σύμφωνα με παράδειγμα που επικαλείται η εφημερίδα, φοιτήτρια απέκτησε το 2015 εισόδημα 1.200 ευρώ από ενοίκια και δούλεψε ένα μήνα το καλοκαίρι με εισόδημα 316 ευρώ. Δήλωσε 1.516 ευρώ. Το Taxis της καταλόγισε φόρο 807,22 ευρώ!.

Σημειώνεται πάντως ότι ο νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και για το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.