Τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας για την παραβίαση του στόχου για το έλλειμμα για τέταρτο συνεχόμενο έτος θα συζητήσει σήμερα το κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι Επίτροποι βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς αρκετοί στην Κομισιόν ζητούν τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας. Ωστόσο η χρονική στιγμή που της συνεδρίασης, συμπίπτει με τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, γεγονός που θα περιπλέξει την κατάσταση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι στόχου 4,2%, ένα «μη αμελητέο ποσό», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει ούτε φέτος τον στόχο της.

Εάν οι Επίτροποι ακολουθήσουν τη συμβουλή του επιτελείου τους, θα αποφανθούν ότι η Ισπανία απέτυχε να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματός της, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας, όπως την πολιτικά τοξική επιστροφή ελεγκτών της ΕΕ στη Μαδρίτη, ακόμη και την επιβολή προστίμου. Μία πηγή δήλωσε, ωστόσο, ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πιθανόν να πεισθεί να αναβάλει την απόφαση, ώστε να αποφύγει την ανάμειξή του στις εκλογές.

Η συνεδρίαση του Κολεγίου για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας γίνεται σε μία ευαίσθητη στιγμή, με τον Μαριάνο Ραχόι να έχει παραμείνει στην εξουσία μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές του Δεκεμβρίου, παρά τις φορολογικές μειώσεις της τελευταίας στιγμής που έκανε, οι οποίες οδήγησαν στην υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα κατά σχεδόν 1% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που η αξιολόγηση των Επιτρόπων είναι αρνητική, θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, πριν η Κομισιόν προτείνει μία ποινή.

Οι αναλυτές της Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς θεωρούν ότι δεν έχουν ουσιαστικά άλλη επιλογή από τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία των (δημοσιονομικών) κανόνων, δήλωσαν οι πηγές. Η ΕΕ έχει ήδη χαλαρώσει τρεις φορές από το 2009 τους στόχους για την Ισπανία. Αντί να προσπαθήσει να πείσει την Επιτροπή για τη δέσμευσή του στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, ο Ραχόι υποσχέθηκε, με συνέντευξη που έδωσε χθες σε εφημερίδα, ότι θα μειώσει ξανά τους φόρους, εάν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, οι Επίτροποι πιθανόν να είναι επιφυλακτικοί να διαβούν αυτό το κατώφλι, καθώς και άλλες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, μετά την αδυναμία επίτευξης των στόχων τους για το έλλειμμα ή το χρέος, αλλά σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις έως τώρα. Ακόμη και αν η Κομισιόν κλίνει προς την πλευρά των κυρώσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ μπορεί να καθυστερήσουν το επόμενο βήμα για μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου. Οι υπουργοί πιθανόν δεν θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ισπανία έως τη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει την ατζέντα.

Πάντως ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE πως «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόστιμο». «Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε διορθώσεις, όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να τις κάνουμε στο πλαίσιο ενός λίγο πιο ευέλικτου χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ότι αντιλαμβάνεται πως η Ισπανία θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο να επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα. Είναι πιθανό η Κομισιόν να μεταθέσει χρονιά τους στόχους για το ισπανικό έλλειμμα και ταυτόχρονα να επιβάλλει κυρώσεις στην κυβέρνηση.