Το απόλυτο τέλος της λογικής συμβαίνει με τις 24 στοιχηματικές εταιρίες του διαδικτύου οι οποίες όπως αποδεικνύεται ακόμα βρίσκουν γερά πατήματα ώστε να γλιτώνουν φόρους και ανενόχλητες να κρατούν σε φορολογικούς παραδείσους κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά συμβαίνουν  στην Ελλάδα των capital controls και των δυσβάσταχτων φορολογικών μέτρων που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.  

Την ώρα που οι εισαγγελικές αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, τραπεζικές κινήσεις, υλικό από τα Panama Papers, υλοποιώντας τη σαφή εντολή του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγγελόπουλου (δήλωσε στις 16/5 στη Βουλή: «Σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 19575/15-04-2016 έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, διαβιβάστηκε στην ως άνω υπηρεσία, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η από 18-12-2015 Αναφορά – Αίτηση της Εταιρίας «ΟΠΑΠ ΑΕ» και παραγγέλθηκε (την 16-02-2016) η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε), όπου και εκκρεμεί»), να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των 24 στοιχηματικών εταιριών που αξιοποιούν στο έπακρο τα παράθυρα του πενταετούς «προσωρινού» καθεστώτος, αντί να μπει επιτέλους μια κόκκινη γραμμή, με αριστοτεχνικό τρόπο μεθοδεύεται ένα νέο φορολογικό μαξιλάρι. 

Πως θα γίνει αυτό; Με το τρικ της “κλιμακωτής και αναλογικής” φορολογίας. Η αιφνιδιαστική απόσυρση της σχετικής διάταξης αργά το βράδυ της προπερασμένης Κυριακής (8/5/2016) από τον αρμόδιο υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, επισήμως πραγματοποιήθηκε προκειμένου να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις. Σε μια προσπάθεια να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ο Τρύφων Αλεξιάδης, είπε για το θέμα της απόσυρσης τα εξής ακριβώς στη Βουλή: «Θα επανέλθει σε νέο νομοσχέδιο με νέα τεχνικά καλύτερη διατύπωση και πιο δίκαιη αναλογική διάρθρωση φόρου». 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων, η διάταξη αποσύρθηκε προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα ώστε η αύξηση από το 30% στο 35% επί του μικτού κέρδους της συμμετοχής του Δημοσίου στα έσοδα των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών να εφαρμοστεί κλιμακωτά, με "ταβάνι" το 35%. Όσο, δηλαδή μεγαλύτερα τα έσοδα ενός παρόχου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολόγησή του. Εν προκειμένω και εφόσον προκριθεί αυτή η φόρμουλα, ΟΠΑΠ και διαδικτυακοί πάροχοι δεν θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή όπως σήμερα. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν πολλαπλές ταχύτητες φορολόγησης για τους διαδικτυακούς παρόχους, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων βασίζονται σε ότι δηλώσουν ..και όποτε το θυμηθούν. 

Παγκόσμια πρωτοτυπία η «κλιμακωτή φορολογία» 

Η χαρακτηριστική φράση του Τρύφωνα Αλεξιάδη «νέα τεχνικά καλύτερη διατύπωση» και «πιο δίκαιη αναλογική διάρθρωση του φόρου» μπορεί να αποτελέσει την αιτιολογία ώστε να έρθει η κλιμακωτή φορολογία. Αυτό είναι δίκαιο ή άδικο; Είναι νόμιμο ή παράνομο; Ισχύει σε άλλες χώρες ή δεν ισχύει; 

Προφανώς αν ισχύσει τελικά ισχύσει θα είναι μια νέα πατέντα, πρωτοφανής για τα δεδομένα της αγοράς τυχερών παιγνίων, παγκοσμίως. Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου τυχερών παιγνίων: 

  • Σε καμία αγορά τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη δεν υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση. Το σύνηθες μοντέλο που ακολουθείται, κυρίως στην Ευρώπη, είναι εφ’ όσον δεν υφίσταται οριζόντιος φόρος επί των ακαθάριστων εσόδων, να υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες για τους διαδικτυακούς, τους επίγειους παρόχους, τα καζίνο, τις λοταρίες κοκ. Σε καμία περίπτωση, δεν υφίσταται η έννοια της «αναλογικότητας» ανά πάροχο. Αυτό αποτελεί διακριτική μεταχείριση. 
  • Η φορολόγηση στις ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών είναι μεγαλύτερη για τους διαδικτυακούς παρόχους και μικρότερη για όσους προσφέρουν επίγειο στοιχηματισμό (καθώς οι offline παροχοι διαθέτουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη και, λόγω του δικτύου που λειτουργούν, απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων – συνεργατών) 
  • Στην Ιταλία ο συντελεστής φορολόγησης του GGR  των διαδικτυακών παρόχων έχει ανέβει στο 22%, με τους επίγειους παρόχους (Land based betting) στο 18%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι online πάροχοι φορολογούνται με 25% στα μικτά τους κέρδη και ο επίγειος πάροχος με 10%. 
  • Το ποσοστό του 35% είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και για το θέμα έχει αντιδράσει και  διεθνής ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού (Remote Gambling Association RGA) που προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να μην τους το επιβάλει! Όπως φαίνεται τα κατάφερε!

 
… και ας φορολογείται ότι κινείται… μέχρι και ο αέρας που αναπνέουμε στην Ελλάδα με νέα, συνεχή χαράτσια!