Σε αυξημένη εποπτεία παραμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία έδωσε εξάλλου παράταση ενός έτους στην Ισπανία και την Πορτογαλία ώστε να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Κροατία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία, των οποίων το έλλειμμα παραμένει άνω του 3% του ΑΕΠ. Όσον αφορά την Ελλάδα, διατηρείται σε καθεστώς εποπτείας λόγω του εν εξελίξει προγράμματος στήριξης.

Από την άλλη, εκτός του καθεστώτος αυξημένης εποπτείας τέθηκαν η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, καθώς το έλλειμμά τους, κατά τη διάρκεια του 2015, υποχώρησε κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Κομισιόν τις κάλεσε να περιορίσουν τα «υπερβολικά δημοσιονομικά» τους ελλείμματα, κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017.

Ειδικότερα, η Κομισιόν επέκτεινε την προθεσμία που έχουν οι δύο ιβηρικές χώρες για ένα ακόμα έτος ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αποσαφηνίζοντας όμως ότι αυτή είναι απολύτως η τελευταία παράταση που δίνεται στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.

Για την Πορτογαλία η διορία ορίζεται πλέον στα τέλη του 2016, ενώ η Ισπανία έχει χρόνο έως το τέλος του 2017.

Παράλληλα, η Κομισιόν αποφάσισε να αναβάλει έως τις αρχές Ιουλίου την ευαίσθητη σύσταση για επιβολή ποινών στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εξαιτίας του χρόνια υψηλού ελλείμματος τους, που υπερβαίνει τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις για ενδεχόμενες ποινές θα ληφθούν μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία, που θα λάβουν χώρα στις 26 Ιουνίου, και παρά το γεγονός ότι ο συντηρητικός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε νέο γύρο μείωσης των φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν επανεκλεγεί.

Σχετικά με την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Φινλανδία, η Επιτροπή διαπίστωσε συμμόρφωση των δημοσιονομικών στοιχείων με τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος.

Συνολικά, το έλλειμμα των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, απέχοντας παρασάγγας από το 6,1% του 2010.