Πλήρες αδιέξοδο στο θέμα του ελληνικού χρέους φαίνεται να προκαλεί η ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση του Βερολίνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που μειώνει κατακόρυφα τις ελπίδες για συμφωνία στο προσεχές Eurogroup και συνεπακόλουθα φαίνεται να παγώνει την εκταμίευση της δόσης.

Το Βερολίνο σήμερα και επίσημα δια του υπουργού Οικονομικών έλαβε σαφέστατες αποστάσεις από τις προτάσεις του ΔΝΤ οι οποίες διέρρευσαν μέσω δημοσιεύματος της Wall Street Journal. Ο ίδιος τόνισε πως το Eurogroup της Τρίτης θα δώσει «πράσινο» φως στην αποδέσμευση της δόσης μόνο εάν υπάρχει συμφωνία – πακέτο, δηλαδή εάν βρεθεί συμφωνήσουν όλες οι πλευρές το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Οι πληροφορίες περί πρότασης για περίοδο χάριτος ως το 2040, δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» διευκρίνισε ο Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ που πρόσθεσε:

Ισχύουν αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup, στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων, «οι οποίες πρέπει πάντα να διαχωρίζονται». «Από τη μία, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά, η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διαμήνυσε ότι το Eurogroup θα δώσει «πράσινο» φως στην εκταμίευση της δόσης μόνο εάν υπάρξει συμφωνία – πακέτο που θα περιλαμβάνει το ελληνικό χρέος. «Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η δήλωση του Eurogroup» σημείωσε στη συνέχεια και κατέληξε:

Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι, βεβαίως, να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως, πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο, καθώς όλα αυτά είναι αλληλο-εξαρτώμενα.

Η δήλωση αυτή φαίνεται να ρίχνει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για συμφωνία την προσεχή Τρίτη και συνεπακόλουθα εκταμίευση της δόσης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Και αυτό γιατί καθώς  το ΔΝΤ προσέρχεται με μαξιμαλιστικές θέσεις στο ζήτημα της ελάφρυνσης με το Βερολίνο απορρίπτει κάθετα την λύση του Ταμείου. Πέραν της σημερινής δήλωσης του εκπροσώπου του Σόιμπλε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να διαμήνυσε σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung ότι όσο βρίσκεται αυτός στη θέση «δεν θα υπάρξει τέτοια λύση», δηλαδή δεν πρόκειται να παγώσει η αποπληρωμή δανείων από την Ελλάδα έως το 2040 ή να παγώσουν τα επιτόκια στο 1,5%.

Με άλλα λόγια η λύση για το ελληνικό χρέος έχει μετατραπεί σε έναν γόρδιο δεσμό που θεωρείται πολύ δύσκολο να λυθεί τις ημέρες που απομένουν μέχρι τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση για να υπάρξει μία λύση ώστε να εκταμιευθεί η δόση είτε θα πρέπει το Eurogroup να προχωρήσει σε μία λύση για το χρέος που δεν θα ικανοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άρα να προχωρήσει χωρίς αυτό το ελληνικό πρόγραμμα, είτε οι διαβουλεύσεις θα καθυστερήσουν περαιτέρω μέχρι να βρεθεί ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός…