Ζυμώσεις επί ζυμώσεων γίνονται τον τελευταίο καιρό για την δυνατότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τόσο ανάμεσα σε έλληνες, όσο και σε ξένους αξιωματούχους και σε αυτές έρχεται να προστεθεί άλλη μια, σύμφωνα με την οποία χθες βράδυ στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της Ευρωζώνης εξέτασαν τρεις δυνατότητες για ελάφρυνσή του. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές, σε χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στις δύο πλευρές μελετήθηκαν τρεις τρόποι βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ύψους 321 ευρώ. 

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, μία επιλογή θα ήταν να αγοράσει ο ESM τα δάνεια που είχαν δώσει οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα και να μειωθούν οι δαπάνες για τόκους, δήλωσαν οι πηγές. Τα διμερή αυτά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 52,9 δισ. ευρώ και δόθηκαν το 2010 και το 2011.

Ο ESM εξετάζει, επίσης, την αγορά των δανείων που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, καθώς οι δικοί του όροι δανεισμού είναι καλύτεροι από του Ταμείου, σύμφωνα με έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ «αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέδριο της Politico στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα η μία πηγή δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών εξέτασαν τρεις επιλογές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης:

  • Την αγορά από τον ESM των διμερών δανείων της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης,
  • Την αγορά από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα
  • Την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους και την μείωση των επιτοκίων.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν μία ανταλλαγή απόψεων σε τεχνικό επίπεδο και δεν ελήφθη καμία απόφαση, καθώς οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.