Τι επιβαρύνσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καταγράφει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  1. Συμπληρωματικός φόρος: Η επιβολή του από τις 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη τη «μεσαία τάξη» στο «δόκανο» μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο και βάζει «ταφόπλακα» στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία.
  2. Διπλή επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα: Με το άρθρο 50 του σχεδίου νόμου αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου. 
  3. Επιβάρυνση 25% στα κενά ακίνητα: Εκκωφαντικά απουσιάζει από τις νέες ρυθμίσεις η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20%, που αποτελούσε μια ελάχιστη «ανάσα» σε φορολογούμενους με απρόσοδα ακίνητα, που επί ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ απαλλάσσονταν πλήρως, και η οποία τους δημιουργεί επιβάρυνση κατά 25% στα ποσά που θα πληρώσουν για τέτοια ακίνητα.
  4. Χαριστική βολή στην μεσαία ιδιοκτησία: Η αλύπητη φορολογία των απρόσοδων ακινήτων είναι η πλέον αντικοινωνική και εξοργιστική πλευρά του νέου ΕΝΦΙΑ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα έλθουν αντιμέτωποι με φουσκωμένα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν σε λίγες εβδομάδες, τα δε νοικοκυριά με ιδιοκτησία θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο, απίστευτη υπερχρέωση (χωρίς να έχουν πάρει δάνειο και χωρίς καμιά προστασία πρώτης κατοικίας κ.λπ.!), κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμούς και βαρύτατες ποινικές διώξεις, ακόμη και για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»!

Στη συνέχεια, η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει τις προτάσεις της, με βασικότερη την «σημαντική ελάφρυνση, τουλάχιστον στο 50%, της φορολογίας των απρόσοδων ακινήτων, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που "σκότωσε" την κτηματαγορά αλλά και ολόκληρη την οικονομία, και δραστική μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της χώρας».

Ταυτόχρονα, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι είναι «ιδιαίτερα το λυπηρό γεγονός ότι για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων αυτών δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και ιδιαίτερα της ιδιοκτησίας, αλλά και τον κίνδυνο, η αντίληψη των φορολογούντων ότι τα νέα αυτά βάρη, των 4 περίπου δισ., θα μπορούν δήθεν να καταβληθούν από τους κατεστραμμένους ιδιοκτήτες, να αποτελέσει τελικά ακόμη μία τραγική αυταπάτη».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο