current views are: 12

19 Μαΐου 2016
Δημοσίευση14:55

Νέο κάλεσμα ΔΝΤ στην ΕΕ: «Χρωστάτε περίοδο χάριτος στην Ελλάδα»

Σε μια ακόμα ανακοίνωση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενόψει και του Eurogroup της Τριτης, προχώρησε σήμερα το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο.

Δημοσίευση 14:55’

Σε μια ακόμα ανακοίνωση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενόψει και του Eurogroup της Τριτης, προχώρησε σήμερα το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο.

Σε μια ακόμα ανακοίνωση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενόψει και του Eurogroup της Τριτης, προχώρησε σήμερα το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο. Η ΕΕ οφείλει να παραχωρήσει στην Ελλάδα μια “μακρά” περίοδο χάριτος αναφορικά με το χρέος, και με πολύ χαμηλά επιτόκια, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ενώ σύμφωνα με τους New York Times αρνήθηκε να σχολιάσει αν ασκεί πιέσεις για μια αναστολή των πληρωμών της Ελλάδας μέχρι το 2040 ως μέρος της διαπραγμάτευσης.

«Έχουμε ανταλλάξει προκαταρκτικές απόψεις με τους εταίρους μας πάνω στις γενικές αρχές σχετικά με την ανακούφιση του χρέους» δήλωσε ο Ράις και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους χωρίς κούρεμα, παρότι αυτό θα περιλάμβανε πολύ ευνοϊκούς όρους στα δάνεια, περιλαμβανομένης μακράς χάριτος και ωρίμανσης καθώς και πολύ χαμηλών επιτοκίων».

«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε», είπε ακόμη χωρίς όμως να αναφερθεί σε νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Συγκεκριμένα, στη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.

Επανέλαβε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών. «Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε και πρόσθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

Προανήγγειλε άλλωστε ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Τρίτης το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος, την συζήτηση για το οποίο καλωσορίζει. 

Τέλος, όπως άφησε να εννοηθεί στο προσεχές Eurogroup το Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν.

Ενόψει αυτού, και μετά την ψήφισή των μέτρων και του κόφτη, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, θα ενημερώσει το κουαρτέτο το EuroWorking Group για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και τα μέτρα του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε σήμερα στο Newpost, οι θεσμοί αναμένεται να ενημερώσουν το EuroWorking Group και το Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα ενώ όπως εκτιμά για να εισάγονται τα θέματα αυτά στη Βουλή, θα πρέπει να υπάρχει μια αρχική συμφωνία με τους θεσμούς. 

 

 


σχετικα αρθρα