Τροπολογία για την σταδιακή επιστροφή του ΕΚΑΣ, με την οποία θα προβλέπεται ότι οι μηνιαίες δόσεις για την επιστροφή του δεν θα ξεπερνούν τα 30 ευρώ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ με την ίδια τροπολογία θα διατηρείται η μειωμένη συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη που έχουν και σήμερα οι δικαιούχοι.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας προχωρούν σε αυτή την κίνηση καθώς βρέθηκαν εκτεθειμένοι στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα γεγονός που "χάλασε" και την αφήγηση για "ασφαλιστικό που προστατεύει τους αδύναμους". 

Έτσι π.χ. αν κάποιος θα πρέπει να επιστρέψει από τον Ιούνιο συνολικές απολαβές από το ΕΚΑΣ 900 ευρώ, αυτό θα γίνει σταδιακά σε διάστημα 2,5 ετών δηλ. μέχρι το τέλος του 2018.

Από την πλευρά τους πάντως οι συνταξιουχικές οργανώσεις ετοιμάζονται για παρατεταμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην περικοπές και τονίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος από τους χαμηλοσυνταξιούχους θα οδηγηθούν σε φτωχοποίηση.

Αναλυτικά, με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νόμο "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις" προβλέπεται η βαθμιαία εφαρμογή «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που σταδιακά θα αντικαθιστά άλλες στοχευμένες προνοιακές παροχές, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» θεσπίζεται, ως αντισταθμιστικό μέτρο της σταδιακής κατάργησης του Ε.Κ.Α.Σ, η διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του.

Ακόμα το υπουργείο σημειώνει ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περίπτωση υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης όσων από αυτούς έχουν ήδη εισπράξει τη σχετική παροχή, προβλέπεται ο συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών σε μηνιαίες δόσεις που να μην ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

Σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν δυο ταχύτητες που χάνουν το ΕΚΑΣ: αυτοί που θα χάσουν εντελώς το επίδομα λόγω ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος και αυτοί που θα πέσουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο ΕΚΑΣ από αυτό που δικαιούνταν. 

Το ΕΚΑΣ δικαιούνται πλέον, όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ (έναντι 8.472 ευρώ). Ταυτόχρονα πρέπει να έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα 8.884 ευρώ (ήταν στα 9.884,11 ευρώ) και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ (μειώνεται από τα 15.380,90 ευρώ).