current views are: 10

20 Μαΐου 2016
Δημοσίευση09:52

Έκθεση του ΔΝΤ: Αναβολή αποπληρωμής των ελληνικών δανείων έως το 2040

Την αναβολή της πληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας μέχρι το 2040  προτείνει το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

 

Δημοσίευση 09:52’

Την αναβολή της πληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας μέχρι το 2040  προτείνει το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

 

Την αναβολή της πληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας μέχρι το 2040 προτείνει το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε αυτήν το Ταμείο προτείνει ακόμη την παράταση της ωρίμανσης όλων των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι το 2080.

Συγκεκριμένα, προτείνει την παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF μέχρι 17 χρόνια, των δανείων του ESM μέχρι 6 χρόνια, και του GLF κατά 20 χρόνια.

Κατά το Ταμείο τα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF/ESM στην Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν στο 1,5% (ανώτερο επίπεδο), τουλάχιστον μέχρι το 2045.

Επίσης, εκτιμά πως χωρίς τα μέτρα που προτείνει για την ελάφρυνση του χρέους, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Επιπλέον, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Τέλος, κτιμά ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση. Έτσι η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρω όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις έκανε ακόμη μια ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν και σύμφωνα με τους New York Times αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για αναστολή των πληρωμών της Ελλάδας μέχρι το 2040.

«Έχουμε ανταλλάξει προκαταρκτικές απόψεις με τους εταίρους μας πάνω στις γενικές αρχές σχετικά με την ανακούφιση του χρέους» δήλωσε ο Ράις και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους χωρίς κούρεμα, παρότι αυτό θα περιλάμβανε πολύ ευνοϊκούς όρους στα δάνεια, περιλαμβανομένης μακράς χάριτος και ωρίμανσης καθώς και πολύ χαμηλών επιτοκίων».


σχετικα αρθρα