Για απομόνωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία λόγω της αυστηρής γραμμής του για νομισματική πολιτική κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Ένας εναντίον έξι».

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει την αντιπαράθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους ομολόγους του από την ομάδα G7, που συνέρχεται στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, και στην οποία επίσης συμμετέχουν ο προεδρεύων του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ο μόνος που επιμένει στην ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έχοντας «απέναντί» του ομολόγους του από τις υπόλοιπες έξι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες του κόσμου.

Ήδη κατά την έναρξη των συνάντησης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής και εξέφρασε την αντίθεσή του στην κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους του «με επιχειρήματα», επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η οικονομία καταγράφει θετικούς δείκτες ανάπτυξης, η απασχόληση εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και ο κρατικός προϋπολογισμός παραμένει ισοσκελισμένος.

Το συμπέρασμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Νομίζω ότι η γερμανική δημοσιονομική πολιτική είναι αρκετά επιτυχημένη». Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι ομόλογοί του δεν αμφισβήτησαν το συμπέρασμα, αλλά «παρ΄όλα αυτά δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».