Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών για αίσιο τέλος στο Eurogroup της Τρίτης, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αστάθμητος παράγων, ωστόσο, παραμένει το ΔΝΤ που επιμένει στην άποψή του για γενναία περίδοδο χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων, υπογραμμίζοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και αν συνεχίσει έτσι θα φτάσει στο 300% του ΑΕΠ το 2060. Οι φόβοι, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους θεσμούς παραμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς το Ταμείο βάζει ακόμα και την τελευταία στιγμή, ζήτημα μισθών και εργασιακών σχέσεων, αν και τις τελευταίες ώρες έρχονται θετικά μηνύματα ακόμη και από τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, το Βερολίνο. 

Αυτό αυτόματα μετριάζει την δημιουργία θετικού κλίματος, καθώς, είναι σαφές ότι οι θεσμοί τηρούν στάση αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου της Κυριακής, που πιθανόν θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το ''παράθυρο'' για τη συμφωνία, αν και όχι πιθανόν για τελική λύση στο θέμα του χρέους. 

Σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, νέα έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προβλέπει εκτόξευση του χρέους σε επίπεδα άνω των 290% του ΑΕΠ έως το 2060 και ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως και 20 δις ευρώ.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει, δε, ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας το 293% του ΑΕΠ ως το 2060.

Την ίδια στιγμή, μήνυμα - κάλεσμα προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο Τζακ Λιου. 

Ο κ. Λιου υπογράμμισε επίσης τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της να βάλει σε βιώσιμο δρόμο το ελληνικό χρέος, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους, επισημαίνοντας πως όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να δείξουν ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.

Πάντως, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης με δηλώσεις τους σήμερα από το G7 στην Ιαπωνία εξέφρασαν σε όλους τους τόνους την θετική τους διάθεση, απέναντι στην επίτευξη της συμφωνίας,  βάζοντας, ωστόσο, αχνά στο κάδρο και το θέμα του χρέους. 

Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της Τρίτης θα επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εμφανίστηκε, σύμφωνα με το Spiegel,  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία.

«Είμαι βέβαιος, περισσότερο από ποτέ, ότι παραμένουμε σε αυτό που είπα: Δεν θα έχουμε μία νέα κρίση στην Ελλάδα και θα φτάσουμε σε ένα λογικό αποτέλεσμα». 

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ακόμη, σε σχετικό δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Σόιμπλε αναμένει συμφωνία με την Ελλάδα», ότι «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε επίσης σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα».

Το ίδιο κλίμα αισιοδοξίας αποτυπώνεται και σε ανάλογο δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο γερμανός υπουργός ανέφερε ότι: «Βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι για την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για μια συμφωνία την Τρίτη αλλά αυτό ακόμη δεν είναι βέβαιο».

Θετικά διακείμενος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε, από την πλευρά του και ο ευρωπαίος επίτρος Πιέρ Μοσκοβισί στο περιθώριο της συνόδου των G7, τονίζοντας ότι ''με βούληση, και δουλειά είναι εφικτή μια συμφωνία στις 24 Μαϊου''. 

"Μου φαίνεται πως μια συμφωνία, με βούληση, με δουλειά --που απομένει να γίνει--, είναι εφικτή και πως θα μπορουσε να επιτευχθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου", στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Ντάισελμπλουμ: Έχει μειωθεί το χάσμα

Για πρόοδο στις συζητήσεις για το χρέος, μίλησε στο CNBC, στο περιθώριο της Συνόδου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν  Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι η πλευρά που ζητά βαθιά αναδιάρθρωση άμεσα έχει «μετριάσει» τις θέσεις της, ενώ ταυτόχρονα και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε τώρα με το ζήτημα του χρέους, έχει «μετακινηθεί λίγο». «Έτσι μειώνεται το χάσμα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ  τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συζήτησης για το χρέος και είπε πως η Ελλάδα έχει νομοθετήσει σειρά μέτρων και συνεπώς οι ευρωπαίοι εταίροι «πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους» για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σχετικά με τα σενάρια που μελετώνται, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι υπάρχουν ιδέες για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο, όπως μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, αλλά και για τη συνέχεια, όπως περίοδοι χάριτος, και επιμήκυνση των δανείων.

Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο του ποια μέτρα θα χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιστάσεις και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν απαντήσεις για το χρέος προτού «γνωρίζουμε τι χρειάζεται».

«Αυτόν ή τον επόμενο χρόνο μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου της Ελλάδας. (...) Μακροπρόθεσμα, έχουμε αρκετές επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε σε ό,τι αφορά στην λήξη του χρέους, στις περιόδους χάριτος και στα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές για μέτρα που είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Στουμπ: Μας χωρίζει μεγάλη απόσταση με το ΔΝΤ για το χρέος 

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ τονίζει ότι δεν βλέπει συμφωνία για ελάφρυνση χρέους. 

Όπως υπογραμμίζει:

Οι απόψεις της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απέχουν πολύ η μία από την άλλη και ως εκ τούτου είναι αμφίβολη μια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους την επόμενη Τρίτη.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να εκταμιεύσουμε δόση 10 δισ. ευρώ, κάτι που θα χαλαρώσει την πίεση από το λεγόμενο Grexit και θα φέρει πίσω επενδυτές στην Ελλάδα» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Στουμπ.

«Αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους» είπε. «Οι απόψεις (του ΔΝΤ και της ευρωζώνης) είναι πολύ μακριά» τόνισε.