current views are: 10

20 Μαΐου 2016
Δημοσίευση18:32

Με 30 ευρώ το μήνα και σε 12 δόσεις η επιστροφή του ΕΚΑΣ

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που θα αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ, το οποίο ως γνωστόν καταργείται σταδιακά.

Δημοσίευση 18:32’

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που θα αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ, το οποίο ως γνωστόν καταργείται σταδιακά.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η επιστροφή του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων χάνουν αναδρομικά το επίδομα.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο, η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού θα γίνει σε 12 δόσεις. Σε περίπτωση που το υπερβάλλον ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Αυτό θα επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει ότι όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη τους διατηρούν μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2019 το δικαίωμα χαμηλής συμμετοχής (10%) στα φάρμακα.

Με την ίδια τροπολογία καθορίζονται οι όροι έναρξης της δεύτερης πιλοτικής φάσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο μετονομάζεται σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δεν καθορίζονται βέβαια ούτε οι 30 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί, ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επιδιώκεται η θεσμική αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και σταδιακά θα αντικαταστήσει άλλες προνοιακές παροχές όπως το ΕΚΑΣ.

Δεδομένου ότι από την 1/1/2016 επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ και επομένως μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων με την τροπολογία προβλέπονται μέτρα για την συμπληρωματική προστασία των συνταξιούχων έως την αντικατάσταση του επιδόματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Απαντώντας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, που είχε αναφέρει ότι η «κυβέρνηση ζητά πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι και από την αντιπολίτευση.

Διαβάστε την τροπολογία


σχετικα αρθρα