Διπλή παρέμβαση για όσους χάνουν φέτος το ΕΚΑΣ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που θα ψηφιστεί σήμερα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα επίσης με άλλες πληροφορίες, πέραν της σημερινής παρέμβασης η κυβέρνηση - που έχει  βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο στο συγκεκριμένο θέμα - αναζητεί (το οικονομικό επιτελείο, Χουλιαράκης) κι άλλη λύση, προκειμένου να ανασταλούν τουλάχιστον για φέτος οι επιστροφές των ποσών από τους χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ ως "αχρεωστήτως καταβληθέντα". Στην ίδια κατεύθυνση ασκεί πίεση και ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ρήγας που με δηλώσεις του την Παρασκευή σημείωσε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να βρεθούν τα χρήματα και να παραμείνει το ΕΚΑΣ για αυτή την περίοδο. Θέλω και πρέπει να βρεθεί λύση. Πιστεύω θα βρεθεί".
 
Μέχρι τότε όμως - κι αν τελικά βρεθεί λύση μή επιστροφής - το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύμιση, όπως έχει αναφέρει ήδη το Newpost, με την οποία θεσμοθετεί μακρά μεταβατική περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2018 για την αποπληρωμή της αναδρομικής επιστροφής του επιδόματος, από όσους παύουν φέτος να είναι δικαιούχοι.
 
Όριο τα 360 ευρώ
 
Ειδικότερα, αυτό προβλέπεται για όσους πρέπει να επιστρέψουν πάνω από 360 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα αποπληρώσουν σε 12 δόσεις. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε όσους χάνουν το ΕΚΑΣ να διατηρήσουν το δικαίωμα για χαμηλή συμμετοχή στα φάρμακα μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2019. Η ίδια τροπολογία θέτει σε βαθμιαία εφαρμογή το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που θα αντικαταστήσει σταδιακά άλλες προνοιακές παροχές, όπως το ΕΚΑΣ.
 
Ο νόμος 4387 που ψηφίστηκε τις προάλλες απομειώνει τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος αναδρομικά από 1/1/2016 (από την παροχή που καταργείται βαθμιαία μέχρι 31/12/2019 αποκλείονται οι νέοι συνταξιούχοι). Όσοι δεν πληρούν τα νέα κριτήρια και έλαβαν ΕΚΑΣ για το πρώτο 6μηνο πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά 6 μηνών. Πρόκειται για πάνω από 70.000 συνταξιούχους. Ταυτόχρονα υπάρχουν άλλοι που πέφτουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο ΕΚΑΣ.
 
Για να επιμεριστεί το βάρος και να αντιμετωπιστεί η οικονομική επιβάρυνση, το υπουργείο Εργασίας προώθησε την επίμαχη τροπολογία που αναφέρει πως

«η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος τμήματος ή συνόλου Ε.Κ.Α.Σ. γίνεται με συμψηφιστικό επανυπολογισμό της σύνταξης του δικαιούχου σε 12 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που το ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι το Δεκέμβριο του 2018».

Ποιοί το χάνουν

Το «ψαλίδι» για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ – είχαν πέρσι εισόδημα ατομικό φορολογητέο άνω των 8.884 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 11.000 ευρώ ή εισόδημα από συντάξεις πάνω από 7.972 ευρώ – αναμένεται να ξεκινήσει από την σύνταξη του Ιουλίου. Για το επόμενο 12μηνο οι συνταξιούχοι που βρίσκονται να χρωστούν αναδρομικά είτε επειδή χάνουν το επίδομα είτε επειδή αλλάζουν κατηγορία θα πληρώνουν (το ποσό παρακρατείται από την σύνταξή τους) μέχρι 30 ευρώ το μήνα. Με τον τρόπο αυτό θα εξοφλήσουν όλο το «χρέος» όσοι έπαιρναν τα 30 ευρώ και τα 57,5 και τώρα τα χάνουν όπως και όσοι πέφτουν από τα 230 ευρώ στα 172,5 και από τα 172,5 ευρω στα 115 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους το υπερβάλλον ποσό θα εξοφληθεί σε 18 δόσεις μέχρι το τέλος του 2018. Έτσι όσοι χάνουν τα 230 ευρώ εντελώς, θα δίνουν 30 ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2017 και στη συνέχεια 56 ευρώ το μήνα για ένα ακόμη 18μηνο. Για φέτος μέχρι 7.216 ευρώ εισόδημα το ΕΚΑΣ είναι 230 ευρώ, από 7.217 μέχρι 7.518 ευρώ είναι 172,5, από 7.518 μέχρι 7.720 είναι 115 και από 7.720 μέχρι 7.972 είναι 57,5. Η κατηγορία των 30 ευρώ καταργείται.

Όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη τους διατηρούν μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2019 το δικαίωμα χαμηλής συμμετοχής (10%) στα φάρμακα σε μια προσπάθεια συμπληρωματικής προστασίας για την κατηγορία αυτή των συνταξιούχων κατά την μεταβατική φάση μέχρι την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Σημειώνεται πως οι υπόλοιποι συνταξιούχοι καταβάλλουν 25% συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς την τροπολογία, όσοι έχαναν το ΕΚΑΣ θα έβλεπαν και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 150% (από 10% σε 25%).