current views are: 9

23 Μαΐου 2016
Δημοσίευση04:27

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο, άλλη μια αυτοτιμωρία μέσω των μέτρων λιτότητας

Μέρος των αποφάσεων που έλαβε αυτή την περίοδο η κυβέρνηση ήταν και η αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ σε 100.000 δικαιούχους.

Δημοσίευση 04:27’

Μέρος των αποφάσεων που έλαβε αυτή την περίοδο η κυβέρνηση ήταν και η αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ σε 100.000 δικαιούχους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα επιβαρύνουν το μέσο εισόδημα δεν υπάρχει καλός φόρος το έχω ξαναπεί – είναι εν δυνάμει σε πολλές περιπτώσεις υφεσιακά πολύ περισσότερο στη χώρα μας που το σύνολο έμμεσων φόρων είναι 2% πάνω από μέσο ευρωπαϊκό όρο. Όμως τα μέτρα είναι απαραίτητα για να βγούμε από την επιτροπεία μια ώρα αρχύτερα».

Τάδε έφη ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μία τοποθέτηση που σίγουρα είναι αρκετά πιο ρεαλιστική -αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετη- από αυτή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο. Μίλησε για «άνοιξη στην οικονομία η οποία θα έρθει από αύριο» παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που αυξάνει σχεδόν το σύνολο των υπαρχόντων φόρων και εμφανίζει και αρκετούς νέους. 

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας Guardian η οποία σχολιάζοντας τα μέτρα που ψηφίζει η ελληνική βουλή έκανε λόγο για «άλλη μια ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, άλλη μια αυτοτιμωρία μέσω των μέτρων λιτότητας στην Αθήνα. Ο ΦΠΑ αυξάνεται και οι νέοι φόροι χτυπούν όλες τις απολαύσεις της ζωής: τον καφέ, το ποτό, τα τυχερά παιχνίδια ακόμη και τη συνδρομητική τηλεόραση». 

Μέρος των αποφάσεων που έλαβε αυτή την περίοδο η κυβέρνηση ήταν και η αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ σε 100.000 δικαιούχους και μάλιστα η απαίτησή του να επιστραφεί στο κράτος, χαρακτηρίζοντας τους συνταξιούχους που το λάμβαναν σχεδόν «φοροφυγάδες». Ο πρωθυπουργός όμως, πιστός στην τακτική «πρώτα ανακοινώνω κάτι, βλέπω αντιδράσεις και μετά αποφασίζω τι θα κάνω» αποκάλυψε ότι δεν θα ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ. «Είναι αδικία εμείς που έχουμε δεσμευθεί να μην μειώσουμε τις συντάξεις να ζητήσουμε να μας φέρουν πίσω τις συντάξεις» είπε. Και συμπλήρωσε: «Ε, δεν θα το κάνουμε». Όσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια υπογράμμισε ότι «είναι αδικία» και «δεν θα προχωρήσουμε στο “πάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων». 

Όμως η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει άμεσα ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμίσει την απόφασή της αυτή αποδείχτηκε άγονη κι έτσι ο Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ώστε να διατηρήσει αυτή της την απόφαση. Μιλώντας στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι σε ότι αφορά το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη βρεθεί ο κωδικός του προϋπολογισμού από τον οποίο θα περισκοπούν 27 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δυο χρόνια για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί να παγώσουν οι ωριμάνσεις για τους στρατιωτικούς.

Η τροπολογία αυτή όμως αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 113 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι και αυτή η απόφαση του Υπουργού Άμυνας δεν φτάνει. Έγιναν λοιπόν συσκέψεις επί συσκέψεων για να βρεθεί εναλλακτική επιλογή και τελικά το αποτέλεσμα ήταν η επίσπευση της επιβολής μερικών φόρων μία πρακτική η οποία θα επιβαρύνει κάποιους πολίτες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως την χαρακτήρισε «επουσιώδη». Πρόκειται για τον φόρο στη μπύρα που ανεβαίνει στο 5% από το 2,6% που ήταν και τον φόρο 5% στο internet που επιβάλλεται σε όλα τα συμβόλαια σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.