ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το βλέμμα στο Euro Working Group και την εκταμίευση της δόσης η Αθήνα

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2016, 10:59 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2016, 10:32
Με το βλέμμα στο Euro Working Group και την εκταμίευση της δόσης η Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να επικυρωθεί σήμερα, στην καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση του Euro Working Group.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να επικυρωθεί σήμερα, στην καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση του Euro Working Group. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, προσέρχεται με την προσδοκία εκταμίευσης της δόσης και με «όπλο» την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. 

Έτσι, αύριο, Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, θα μπορέσουν να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ. 

Όπως είχε δηλώσει στο newpost.gr, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, «τη Δευτέρα θα ενημερωθούμε για κόφτη και πολυνομοσχέδιο». 

Εξάλλου, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει κι άλλα οφέλη, όπως την άρση του καθεστώτος εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτούνται έτσι οι ελληνικές τράπεζες με φθηνό χρήμα. Η εν λόγω απόφαση, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1-2 Ιουνίου) στη Βιέννη.

Το επόμενο βήμα, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναμένεται να καθυστερήσει, ίσως και μετά την εξόφληση τον Ιούλιο των 2,8 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, θολό παραμένιε το τοπίο για το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και ευρωπαίων εταίρων, με τους αναλυτές να μιλούν για μια δέσμευση, στην καλύτερη περίπτωση, η οποία θα παραπέμπει τις σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον.