ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: 11 δισ. ευρώ ετοιμάζει το Eurogroup για την Ελλάδα - Το προσχέδιο της απόφασης

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2016, 12:06 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2016, 14:27
Bloomberg: 11 δισ. ευρώ ετοιμάζει το Eurogroup για την Ελλάδα - Το προσχέδιο της απόφασης
Facebook Twitter Whatsapp

Τα 11 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η δόση που θα λάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Bloomberg.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα 11 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η δόση που θα λάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Bloomberg, μία ημέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, το προσχέδιο αναφέρει πως η Ελλάδα θα λάβει τη δόση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς επίσης πως η χώρα μας χρειάζεται επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων

Το ελληνικό πρόγραμμα «είναι γενικά σε τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση για την Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 

Σύμφωνα με το έγγραφο, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει το Bloomberg, η εκταμίευση των χρημάτων θα καταστεί εφικτή, μετά την πολιτική επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης.

Παράλληλα, το προσχέδιο της απόφασης κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του χρέουςστον οποίο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος, στα οποία αν προστεθούν η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), θα επιτρέψουν στην Ελλάδα (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα σε ό,τι αφορά στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα χρέους.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι υποθέσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 21 Μαΐου, είναι πιο αισιόδοξες από την προηγούμενη πρότασή της, με ημερομηνία 9 Μαΐου. «Η Επιτροπή προβλέπει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα ελαφρά χαμηλότερο λόγο του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) τις επόμενες δεκαετίες». Το έγγραφο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει και θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2040.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Νωρίτερα, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε ένα «βήμα κλειδί» ... προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος».

«Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup» στις Βρυξέλλες, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρέπεμψε στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup τόσο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την πιθανή εκταμίευση δανειακής δόσης και το ύψος της. Τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη χθεσινοβραδινή ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι στελέχη της Επιτροπής θα μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσουν σχετική έκθεση αύριο στο Eurogroup.

Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την οποία και υποστηρίζει, όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο. «Ωστόσο το χρέος είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη-μέλη», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.