current views are: 11

23 Μαΐου 2016
Δημοσίευση11:12

Σταθερή η θέση μας για το χρέος λέει το Βερολίνο

Την αισιοδοξία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συμφωνία στο αυριανό Eurogroup παρά την ανυποχώρητη στάση του ΔΝΤ από την άλλη πλευρά επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών. 

Δημοσίευση 11:12’

Την αισιοδοξία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συμφωνία στο αυριανό Eurogroup παρά την ανυποχώρητη στάση του ΔΝΤ από την άλλη πλευρά επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών. 

Την αισιοδοξία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συμφωνία στο αυριανό Eurogroup παρά την ανυποχώρητη στάση του ΔΝΤ από την άλλη πλευρά επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκε κάπως συγκρατημένη παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τόσο ως προς την αξιολόγηση όσο και ως προς το θέμα εκταμίευσης της δόσης.

«Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, σήμερα το EuroWorking Group. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους», δήλωσε η Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανού ΥΠΟΙΚ η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει. «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει», σημείωσε. ΄

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση αισιοδοξίας του Β. Σόιμπλε ζήτησε υπομονή μέχρι το αυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ιαπωνία.

«Δεν μπορώ εδώ να προκαταλάβω την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά αυτό που είπα σε ό,τι αφορά τη θέση μας για πιθανή ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ και τη δήλωση του υπουργού το Σαββατοκύριακο. Όλοι μας τώρα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει αύριο», δήλωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το ύψος της επόμενης δανειακής δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αντικείμενο πολλών αναφορών στα ΜΜΕ, η κ. Τισενχάουζεν επισήμανε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορές για λιγότερο ή περισσότερο δεν έχουν βάση. Σίγουρα υπάρχουν ιδέες, αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Είμαστε ακόμη στη φάση της α’ αξιολόγησης. Αύριο είναι η κεντρική συνάντηση, όλα τα άλλα ερωτήματα τίθενται μετά», τόνισε, ενώ αρνήθηκε να αξιολογήσει τα μέτρα που ψήφισε χθες η Αθήνα και το αν επαρκούν. «Δεν εναπόκειται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή στη γερμανική κυβέρνηση να αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών βημάτων στην Ελλάδα. Αυτό το κάνουν οι θεσμοί. Αναφέρθηκε η ψήφιση στη Βουλή χθες το βράδυ. Είμαι σίγουρη ότι αύριο στο Eurogroup θα κατατεθεί από τους θεσμούς μια έκθεση για το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παρακαλώ να την περιμένουμε», κατέληξε.


σχετικα αρθρα