Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιλογή του χρόνου παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ελληνικά τεκταινόμενα, καταδεικνύει την έντονη πρόθεσή του να μην αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν διαφορετικά από αυτά που το ίδιο έχει σχεδιάσει ως λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Έτσι χθες το πρωί στην Ουάσιγκτον (απόγευμα για την Ελλάδα) έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για το ελληνικό χρέος, το οποίο θεωρεί ότι είναι αδύνατον να καταστεί βιώσιμο τα επόμενα χρόνια μόνο με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Άλλωστε το Ταμείο πιστεύει ότι το 3,5% δεν θα επιτευχθεί κι αν αυτό συμβεί θα γίνει μία μόνο φορά και κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκές και συγκυριακές συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ διακρίνει ιδιαίτερα αργή πτώση τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, και το τοποθετεί στο 174% έως το 2020, ενώ υπολογίζει ότι μέχρι το 2022 θα έχει υποχωρήσει στο 167%. Παραταύτα, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το χρέος θα συρρικνώνεται αργά, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του θα αυξάνονται γεωμετρικά. Δεν θα παραμείνουν στο όριο του 15% επί του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως επιθυμητό, αλλά γρήγορα θα έχουν ανεβεί στο 20% μέχρι το 2029, φτάνοντας περίπου στο 30% μέχρι το 2040 και κοντά στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. 

Έτσι το Ταμείο ζητά μία «εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως εντός του προγράμματος» δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που έχει σχεδιαστεί ότι λήγει η βοήθεια προς την χώρα μας. Με απλά λόγια το Ταμείο ζητά να πέσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, να παραταθούν οι προθεσμίες των λήξεων αποπληρωμής των διαφόρων ομολόγων, να υπάρξουν αναβολές πληρωμών και να εξασφαλιστεί ένα χαμηλό αλλά και σταθερό επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 1,5% έως το 2040. 

Και ενώ με αυτή του την έκθεση το ΔΝΤ βάζει ένα μικρό μπουρλότο στο σημερινό Eurogroup, την ίδια στιγμή σχεδόν κάνει αδύνατη την λήψη απόφασης από αυτό, καθώς δεν στέλνει την Κριστίν Λαγκάρντ για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Ταμείου, αλλά τον Πόουλ Τόμσεν, οι σχέσεις του οποίου δεν ήταν ποτέ καλές με την παρούσα κυβέρνηση και φυσικά βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο από τότε που διέρρευσαν οι γνωστοί διάλογοι με την Ντέλια Βελκουλέσμου στο Wikileaks. 

Την ίδια στιγμή αντικρουόμενες ήταν όλη την ημέρα χθες, οι πληροφορίες και οι δηλώσεις που εμφανίστηκαν στη δημόσια σφαίρα από διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Από τη μία έχουμε τον Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει και επιθυμεί μία συμφωνία σήμερα, καθώς η Ελλάδα έκανε ένα «βήμα κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Από την άλλη όμως, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ξεκάθαρα ότι για το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης -τόνισε η κα. Τισενχάουζεν- ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά την πιθανή ελάφρυνση χρέους. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει». 

Μία δήλωση ήξεις αφίξεις έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι «αναμένεται σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» αποφεύγοντας να πει αν θα επιτευχθεί οριστική λύση, καθώς δύο πολύ βασικά σημεία παραμένουν ανοιχτά.

·         Η ακριβής διατύπωση που θα υπάρξει στο ζήτημα του χρέους
·         Το ύψος της δόσης προς τη χώρα μας 

Και μπορεί μεν οι πληροφορίες γύρω από το Euroworking Group να κάνουν λόγο για θετική εισήγηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών ώστε να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευσης της δόσης, το ύψος της παραμένει ακόμη ένα σκοτεινό σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, η δόση που θα συζητηθεί αύριο αναμένεται να φτάσει τα 10 δισ. με τα 7,2 να διοχετεύονται στην εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, έτσι ώστε να αρχίσει κάπως να κινείται η εσωτερική αγορά.