Αιχμές για το μίγμα μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση άφησε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος επεσήμανε πως «δεν φαίνεται ακόμη πολύ φως στην άκρη του τούνελ».

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για απουσία «business plan», δηλαδή εθνικού σχεδίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα εισέρχεται στον όγδοο χρόνο μια κρίσης που θα μπορούσε να έχει διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, με 10-15 (σ.σ. έναντι σχεδόν 30%) μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάπτυξη που με τη σειρά της θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες.

Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, «ως Τράπεζα της Ελλάδος είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτό που ερχόταν και είχαμε προτείνει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση των "δίδυμων ελλειμμάτων"».

Εν συνεχεία, είπε ότι μόνο το 1/3 της προσαρμογής θα έπρεπε να έχει έρθει από τον τομέα των φορολογικών εσόδων, κι αυτό όχι μέσω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών αλλά μετά από παρεμβάσεις για επέκταση της φορολογικής βάσης και μείωση της φοροδιαφυγής. Επεσήμανε επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν εφαρμόζονταν επαρκώς, θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις της ύφεσης.