Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι αλλαγές που αναμένεται να ζητήσουν οι δανειστές σχετικά με το ΕΚΑΣ

Χθες στην κοινή δήλωση του Eurogroup αναφέρεται πως εξουσιοδοτείται το Euro Working Group για να εξετάσει τις διορθώσεις που χρειάζεται να γίνουν σε τρία θέματα: τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διορθώσεις-παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό θα αφορούν στο ΕΚΑΣ μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους περίπου 90.000 δικαιούχους αναδρομικά. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναβρασμό στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς από την μία πλευρά δεν γίνεται να μην υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού και από την άλλη πρέπει να βρεθούν 110 εκατ. ευρώ άμεσα αφού οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ζητήσουν «ισοδύναμα» για την τρύπα που θα δημιουργηθεί από τη μή επιστροφή. 

Βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2016 υπολογιζόταν σε 168 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ήδη το επίδομα έχει καταβληθεί για 5 μήνες (από Δεκέμβριο 2015 που αντιστοιχεί στη σύνταξη Ιανουαρίου έως Απρίλιο 2016 που αντιστοιχεί στη σύνταξη Μαΐου), εκτιμάται ότι η «τρύπα» που θα υπάρχει στον στόχο είναι της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι οι νέες συντάξεις που θα καταβληθούν τον Ιούλιο θα υπολογιστούν με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να μην υπάρξει και άλλη καθυστέρηση στην περικοπή του επιδόματος.