Θετικά αποτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s τις αποφάσεις του Eurogroup και την απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του ο Alpona Banerji, αντιπροεδρος της Moody’s Investors Service αναφέρει ότι η συμφωνία απομακρύνει το ρίσκο κρίσης ρευστότητας, ιδίως βραχυπρόθεσμα, καθώς οι πληρωμές της Αθήνας για λήξεις ομολόγων και επιτόκια από το Μάιο ως το Δεκέμβριο ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ.

«Το Eurogroup παρείχε έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση χρέους, που είναι επίσης credit positive, καθώς υποδηλώνει την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των θεσμών, κυρίως του ΔΝΤ και της Κομισιόν, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» προσθέτει και συνεχίζει:

Αν και η ανακοίνωση δεν παρέχει λεπτομέρειες για το είδος της ελάφρυνσης, είναι σαφές ότι η ουσιαστική ελάφρυνση θα εξεταστεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και εξακολουθεί να εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσουν με επιτυχία τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι το εκτελεστικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, των αδύναμων θεσμών και της πολιτικής και κοινωνικής δυσαρέσκειας.