Για συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας κάνει λόγο η ανακοίνωση της Κομισιόν για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το «συμπληρωματικό μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κομισιόν, προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος. Η αναφορά αυτή περιλαμβανόταν και στο ανακοινωθέν του εκτάκτου Eurogroup της 9ης Μαΐου, και στο συμπληρωματικό μνημόνιο θα περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν υλοποιηθεί (διορθώσεις σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων), ο «κόφτης» δαπανών, αλλά και τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων για να εκταμιευθεί η δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει πως η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, έπειτα από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείο θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει παράλληλα η Κομισιόν.

Πάνω απ’ όλα - καταλήγει η σχετική ανακοίνωση - η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.