"Δεν αφορούν το ΕΚΑΣ, οι ενστάσεις", διαμηνύει έγκυρη κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι δανειστές ζήτησαν διευκρινίσεις και παρεμβάσεις "κοκκινίζοντας" σχεδόν 20 σημεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, καθώς στο υπουργείο κρατούν το στόμα τους κλειστό, δύο είναι οι σημαντικότερες ενστάσεις που όπως φαίνεται θα καταλήξουν και σε τροποποιήσεις, δηλαδή θα έχουμε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του Νόμου.

Οι βασικές ενστάσεις αφορούν τις εκπτώσεις για τους Επαγγελματίες και τους Αυτοαπασχολούμενους που κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα.

Έτσι όπως μαθαίνουμε οι εκπτώσεις στους αυτοαπασχολούμενους που με βάση τον νόμο θα τύχουν έκπτωσης για τρία χρόνια (2017-2019) από 50% για όσους έχουν εισόδημα έως 13.000 ευρώ μέχρι και 5% για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 55.000 ευρώ, αναπροσαρμόζονται  και θα ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ, δηλαδή όχι χαμηλότερα. Έτσι θα αναπροσαρμοστεί και η κλιμάκωση ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος, 

Επίσης θέμα υπάρχει και για τις ασφαλιστικές εισφορές των μικροεπαγγελματιών σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους και με εισόδημα που δεν ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ.

 Σε αυτές τις περιοχές, όπως φαίνεται, δεν θα ισχύσει το καθεστώς του ΟΓΑ (εκεί ασφαλίζονται) αλλά των ελεύθερων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες επιβαρύνσεις. 

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται από μικρά καφενεία - το καφενείο του χωριού - ή μικρές τουριστικές μονάδες (ενοικιαζόμενα). 

Στην κυβέρνηση λένε, ότι ειδικά για την τελευταία περίπτωση, οι άδικες κατηγορίες της αντιπολίτευσης που σήκωσε το θέμα, έγιναν αντιληπτές από τα "ραντάρ" της τρόικας...

Τέλος όσον αφορά στο ΕΚΑΣ υπάρχει κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει θέμα, ωστόσο η καθυστέρηση τροπολογίας ή της σχετικής εγκυκλίου, για μη επιστροφή των επιδομάτων μέχρι τον Ιούλιο, δεν καθησυχάζει τους δικαιούχους....