Παρότι χθες το βράδυ από τις ανακοινώσεις των αξιωματούχων μετά το Eurogroup φαινόταν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα δεν αναμένονται παρά μόνο μέχρι τα τέλη του έτους.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο του Ταμείου οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, το ΔΝΤ ζητάει να υπάρχει «ένα ξεκάθαρο, λεπτομερές σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους προτού εγκρίνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα». Ταυτόχρονα, ο ίδιος ανέφερε πως η ευρωζώνη ακόμα δεν έχει καταστήσει σαφή τα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε πως το Ταμείου δεν μπορεί να δεσμευθεί σε νέα χρηματοδότηση εάν δεν ανέλθει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ ή και πιο κάτω για το 2018 και τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τόσο για το ελληνικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις όπως σημείωσε ο ίδιος θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο στα τέλη της χρονιάς.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (της)», είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πρόσθεσε ότι «ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.

Ήδη από χτες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πουλ Τόμσεν παρότι χαιρέτησε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το ελληνικό χρέος, είχε υποστηρίξει κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ΔΣ του Ταμείου.

«"Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Το ΔΝΤ θα εξετάσει τα μέτρα για να είναι σίγουρο ότι θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα λάβει την απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ.

Συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.