Οι βασικές υποχρεώσεις (με υποσημειώσεις) για νομοτεχνικές βελτιώσεις στα ήδη ψηφισμένα μέτρα –ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων - ανοίγουν νέο πεδίο παρεμβάσεων, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup

Όπως ανέφερε από χθες το Newpost, ειδικότερα στο Ασφαλιστικό, χωρίς τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους αγρότες αναμένεται να μείνουν τελικά οι 40.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, ενώ αλλαγές έρχονται και στην κλίμακα εκπτώσεων για τις εισφορές γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών. Ταυτόχρονα ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιστροφής των επιδομάτων του ΕΚΑΣ, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην κατάθεση τροπολογίας για όσους έλαβαν το επίδομα από την αρχή του χρόνου. 

Όσον αφορά στις «διορθώσεις» στον ασφαλιστικό νόμο οι δανειστές εστιάζουν κυρίως σε δυο ζητήματα:  

Στην Ασφάλιση και των μικροεπαγγελματιών με το μοντέλο ΟΑΕΕ

Στη διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους ώστε να ισχύσει η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας και όχι η βελτιωμένη που εντάχθηκε στον νόμο. 

Στο Ασφαλιστικό προβλέπεται ότι οι μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ μπορούν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ (εξασφαλίζοντας έτσι απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ).  

Πρόκειται για περίπου 40.000 ασφαλισμένους, με καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κλπ. οι οποίοι είχαν το προνόμιο να πληρώνουν εισφορές ΟΓΑ. Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, όπως ψηφίστηκε, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι διατηρούσαν το δικαίωμα να ακολουθήσουν την μακρά μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να φτάσουν να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους (για σύνταξη και υγεία) το 2022, με ετήσια τμηματική αύξηση του ασφαλίστρου από το 2017.  

Τώρα οι δανειστές αξιώνουν να ακολουθήσουν την τύχη των υπολοίπων ελευθέρων επαγγελματιών και όχι των αγροτών, ώστε να οδηγηθούν απευθείας από 1/1/2017 σε εισφορά 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται πως για τους εμπόρους του ΟΑΕΕ δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος εκπτώσεων, όπως για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ. 

Η δεύτερη διόρθωση που ζητούν οι δανειστές είναι να αλλάξει η κλίμακα εκπτώσεων επί του συνολικού ασφαλίστρου για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς. Η κλίμακα που εντάχθηκε τελικά στον νόμο και ψηφίστηκε ξεκινούσε από έκπτωση 50% για εισοδήματα 7.033 – 13.000 ευρώ, έπεφτε 1% για κάθε παραπάνω χιλιάρικο εισοδήματος και τερμάτιζε στο 5% για εισοδήματα 57.000 – 58.000 ευρώ. Τώρα οι δανειστές αξιώνουν να επιστρέψει η κλίμακα εκπτώσεων που αρχικά είχε προτείνει το υπουργείο και προέβλεπε απομείωση 50% του ασφαλίστρου για εισοδήματα από 7.033 – 10.000 ευρώ και έπεφτε με την ίδια λογική 1% ανά έξτρα χιλιάρικου εισοδήματος για να τερματίσει στο 5% έκπτωση στα εισοδήματα 54.000 – 55.000 ευρώ.