«Αν μοιάζει σαν να κλωτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω, είναι διότι αυτό ακριβώς κάνουμε». Αυτά ήταν τα λόγια Ευρωπαίου αξιωματούχου που δεν κατονομάζουν, αλλά επικαλούνται οι Financial Times για να δείξουν με λίγα λόγια την ουσία της συμφωνίας που υπέγραψε το Eurogroup. Μίας συμφωνίας που βρίθει ασαφειών καθώς δεν απλά πηγαίνει τις αποφάσεις για το χρέος μετά το 2018. Και βέβαια αυτό είναι μία νίκη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που απέδειξε για άλλη μία φορά ποιος είναι το αφεντικό στην Ευρώπη. Έδωσε λύση (όπως του είχε ζητήσει η Άγκελα Μερκελ) αλλά την έδωσε με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα του κόμματός του. 

Στην ουσία δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018 και άρα θα έχουν περάσει οι γερμανικές εκλογές, οι ισπανικές και οι γαλλικές, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν αλλάξει πολλοί Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών και άρα κάποιοι άλλοι θα πρέπει να κάνουν πραγματικότητα αυτά που συμφωνήθηκαν προχθές στο Eurogroup

Αν λοιπόν νικητής του μπρα ντε φερ βγήκε ο Γερμανός υπερυπουργός Οικονομικών, τότε μοιραία χαμένο είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, παρά την πολύ σκληρή αξιολόγηση του ελληνικού χρέους που εμφάνιση μία ημέρα πριν το Eurogroup, αναγκάστηκε να υποκύψει στην γερμανικές απαιτήσεις. Θα εμφανίσει νέα μελέτη το επόμενο διάστημα και αντί για ελάφρυνση του χρέους εδώ και τώρα όπως απαιτούσε, αποδέχθηκε μία δέσμευση για συζήτηση κάποια στιγμή -το πιθανότερο όταν θα βολεύει τη Γερμανία. Για την ώρα αρκέστηκε να συμφωνήσει σε παραμονή του στο πρόγραμμα, χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ύψος των επιτοκίων του ελληνικού χρέους, ή για την επιμήκυνση των αποπληρωμών. 

Τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας 

Όπως αναφέραμε πιο πάνω το βασικότερο γκρίζο σημείο της συμφωνίας είναι ότι δεν υπήρξε καμία ποσοτικοποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος. Το δεύτερο σημείο που έμεινε ανοιχτό είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018 με το ΔΝΤ να επιμένει ότι το 3,5% είναι αδύνατο να διατηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τους Ευρωπαίους να υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο. Μάλιστα προβλέπουν αυτή την επίδοση της ελληνικής οικονομίας για 10 χρόνια, κάτι που δεν έχει καταφέρει ούτε η Κίνα. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ότι τελικά και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν είναι απολύτως εξασφαλισμένη. Άλλωστε το παραδέχθηκε και ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ ο οποίος σε δηλώσεις του χθες εξήγησε ότι το ΔΝΤ «έχει τους δικούς του κανόνες και διαδικασίες οπότε αργότερα στο έτος θα συνεδριάσει εκ νέου, θα αξιολογήσει τα μέτρα για το χρέος που έχουν μπει στο τραπέζι και θα αποφασίσει». Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση αλλά πάντα έλεγαν ότι αν έχουμε μία συμφωνία θα την προτείνουν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο». 

Τα οφέλη της συμφωνίας 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη για δύο λόγους: Διότι εξασφάλισε -έστω και με κάποια σκοτεινά σημεία- όριο 15% του ΑΕΠ για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων για τα επόμενα 10 χρόνια και διότι θα έχει μέχρι τον Οκτώβριο 3,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου, χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική αγορά. Μάλιστα χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και του τόνισε ότι για πρώτη φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Ευρωπαίοι πήραν μία δέσμευση για το χρέος - έστω θολή συμπληρώνουμε εμείς. 

Φαίνεται πάντως ότι το πρόγραμμα μετά από την προχθεσινή συνεδρίαση επανήλθε σε μία ρεαλιστική τροχιά και η χώρα θα ανασάνει στο επίπεδο της ρευστότητας μέσα από τέσσερις πηγές:

•    Από την εκταμίευση των 10,3 δισ. που όμως δεν θα έλθουν χωρίς κόπο, καθώς θα πρέπει να υπογραφεί ένα ακόμη μίνι μνημόνιο με τις απαιτήσεις που θα πρέπει να πληροί η χώρα.
•    Από την άρση της εξαίρεσης μέχρι τις 2 Ιουνίου της αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου, ως ενέχυρα για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, γεγονός που θα φέρει χρήματα στις τράπεζες. Το γνωστό waiver.
•    Από την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
•    Από την αναμενόμενη χαλάρωση των Capital Controls. 

Επιπλέον αναμένονται στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν και αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, γεγονός που έχει κι αυτό την σημασία του.