Την πεποίθηση ότι με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν οι βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας καθώς και της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της εδραίωσης και ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος διατύπωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση και επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 2% το 2017.

Την ίδια στιγμή, έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που συνολικά μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σάλλας εξέφρασε την εκτίμηση ότι από εδώ και πέρα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς.

Εξάλλου, όπως είπε, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η επαναφορά του "waiver" από την ΕΚΤ για τα ελληνικά χρεόγραφα, που θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας θα συμβάλλει στην επιστροφή των καταθέσεων και στη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, επισήμανε ότι εξετάζονται οι ειδικοί τρόποι και κάρτες με κίνητρα για τους μετόχους που έχασαν τα χρήματά τους στηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και για τους συνεπείς δανειολήπτες και τους καταθέτες με διαχρονική σχέση με την τράπεζα ώστε να τους ανταμείψει που στάθηκαν αλληλέγγυοι όλα αυτά τα χρόνια.