current views are: 11

27 Μαΐου 2016
Δημοσίευση06:40

Τσακαλώτος: Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά

Αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Βούτση, σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δημοσίευση 06:40’

Αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Βούτση, σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Βούτση, σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Δεν θα χρυσώσω το χάπι θα πω την προσωπική μου άποψη. Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά κάνοντας έκπτωση στο ΦΠΑ στα νησιά. Ο τρόπος είναι κάνοντας μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική», σημειώνοντας ότι το σωστό είναι να υπάρχουν ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές στην επικράτεια.

Σχετικά με τη συμφωνία ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως: «Πήραμε κάτι για το χρέος. Αυτή η συμφωνία για το χρέος μας λέει η αντιπολίτευση ότι είναι υπόσχεση για το 2018, δεν είναι υπόσχεση είναι δέσμευση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.  

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερθείς στα νέα μέτρα και τις συντάξεις τόνισε: 

«Ποτέ δεν είπα ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά , θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κάνουμε τεράστιες προσπάθειες τα μέτρα να έχουν ταξική χροιά με λιγότερους φόρους στους φτωχούς». 

«Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις, ήθελε το ΔΝΤ οριζόντιες περικοπές. Στο ασφαλιστικό προσπαθήσαμε να επιβαρύνουμε όσο λιγότερο γίνεται τους χαμηλοσυνταξιούχους», επεσήμανε.

Σχετικά με το ΕΚΑΣ που πρέπει να επιστραφεί αναδρομικά ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: 

«Αν επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ θα τα πάρουν με κάποιο ισοδύναμο πίσω» 

Για το ΕΚΑΣ

Για το ΕΚΑΣ είπε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ΕΚΑΣ, τόνισε ωστόσο ότι αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά από τους δικαιούχους από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, αυτό το εισόδημα που θα «χάσουν» θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί».

Για το νέο ΤΑΙΠΕΔ

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αποτελεί μια πρόκληση η σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα υπάγονται στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει υποχρέωση πώλησης όσων μεταβιβάζονται σε αυτό.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει σωστή αξιοποίηση τους, να εξυγιανθούν ΔΕΚΟ, ακόμη και να πωληθούν κάποιες εξ αυτών, εκτός από τις «κομβικές ΔΕΚΟ» (όπως αυτές που αφορούν πχ. την ύδρευση), ανάφερε ωστόσο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει να αποδίδει όσα περισσότερα μπορεί η δημόσιο περιουσία, καθώς τα έσοδα από αυτήν την αξιοποίηση θα πηγαίνουν κατά το ήμισυ στην εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα θα ξαναπέφτουν στην οικονομία για την ενίσχυση επενδύσεων.

Για το αφορολόγητο

Σχετικά με το αφορολόγητο, για την οποία ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για εκείνον και «αιτία παραίτησής του», ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι επέμενε για αφορολόγητο στις 9.100, διότι το ΔΝΤ πίεζε για αφορολόγητο 6.000 ευρώ και η Κομισιόν για μείωση αφορολογήτου σε τρία στάδια, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε κάνει την δήλωση αυτή στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών.

«Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά  λίγο», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια «της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι».

 


σχετικα αρθρα