Για την Ελλάδα και το χρέος μίλησε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά, προσθέτοντας ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πως μπορεί να γίνει αυτό.

Η ίδια ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ένα θέμα μεταξύ των G-7 αναφέροντας χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ότι "ο καθένας ήθελε να αποφύγει μια συζήτηση για το Grexit την ίδια στιγμή που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το πως θα αποφευχθεί το Brexit".

Αναφερομένη στην Ελλάδα ανέφερε ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει βήματα μπροστά ωστόσο απαιτείται ακόμη πρόσθετη δουλειά στον τομέα αυτό.

Για το θέμα του Δημοσίου Χρέους επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει με τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αργότερα, διαβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους για την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. ''

'' Θέλουμε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και χρειαζόμαστε το χρέος της Ελλάδος να είναι βιώσιμο'', υπογράμμισε η Λαγκάρντ. Επεσήμανε, δε, ότι πλέον το ζήτημα της βιωσιμότητας βρίσκεται στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως, όπως αποσαφήνισε, ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ποιόν τρόπο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση, καθώς και η βιωσιμότητα του χρέους.

Χθες από την σύνοδο, ηχηρές παρεμβάσεις υπέρ της συμφωνίας στο Eurogroup και της ελληνικής κρίσης έκαναν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για ''κρίση χρέους'' που έχει αμβλυνθεί, την ώρα που ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που ''επετεύχθη'' η συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι η συμφωνία του Eurogroup έστειλε μήνυμα ''σταθερότητας''.