Στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο -στη συνεδρίαση των G7- συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα με τον Μπαράκ Ομπάμα να εμφανίζεται μεν ευχαριστημένος από τις εξελίξεις αλλά να υπενθυμίζει εμμέσως ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει διευθετηθεί οριστικά καθώς στη συμφωνία παραμένουν πάρα πολλές ασάφειες.

Έτσι, η Άνγκελα Μέρκελ (όπως σας γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες) δεν απέφυγε τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου γύρω από το ελληνικό ζήτημα, καθώς οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην ουσία μέσω του Ταμείου που έχασε κατά κράτος στο Eurogroup από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει τρωθεί λίγο και η Αμερικάνικη πολιτική στο πρόβλημα της Ελλάδας. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν ο μεγάλος νικητής του Eurogroup ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατάφερε μέσα στη δική του θητεία να μην ανοίξει ποτέ ουσιαστικά το θέμα ελάφρυνσης χρέους καμιάς Ευρωπαϊκής χώρας. Αντιθέτως πέτυχε να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ προβλέπει την επιβολή και νέων μέτρων από τις ελληνικές κυβερνήσεις, κατά το 2018. Και σαν να μην έφτανε αυτό φαίνεται να ειρωνεύεται λίγο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2014 να δεν είχαν αλλάξει πορεία οι μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου. 

Αντιθέτως, σε συνέντευξη που παραχώρησαν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, Τουσκ και Γιούνκερ, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών. Ο τελευταίος θυμήθηκε ότι πέρυσι στη συνάντηση των G7 στη Γερμανία, το θέμα του ελληνικού χρέους ήταν πάρα πολύ δραματικό. Από την άλλη ο πρώτος -ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου- έδωσε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό και στον Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει, ενώ φάνηκε σίγουρος ότι η ελληνική τραγωδία δεν θα ξαν’ ανέβει στη πολιτική θεατρική σκηνή. Κι αυτό διότι όλοι οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν ξεκάθαρο πολιτικό προσκήνιο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η συζήτηση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρώπη. 

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να έχει μπροστά της αγκάθια τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσει για να εισπράξει τα 7,5 δισ. του Ιουνίου. Ένα είναι το θέμα της επιστροφής του ΕΚΑΣ του 2016, καθώς η διάταξη είναι ήδη νόμος του κράτους και δεν έχει αποσυρθεί ή αντικατασταθεί ακόμη, παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία. Το θέμα αφορά 100 έως 120 εκατομμύρια ευρώ. Μιλώντας πάντως χθες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλλον έριξε περισσότερα σύννεφα πάνω από αυτό το θέμα, παρά το ξεκαθάρισε. Έκανε λόγο για μη καταβολή, αλλά και για πιθανή αποζημείωσή των χαμηλοσυνταξιούχων. Αν προκριθεί η δεύτερη λύση αυτό σημαίνει ότι ο νόμος που έχει ήδη ψηφιστεί δεν θα αλλάξει, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα το επιστρέψουν και με κάποιο τρόπο θα τους το αποδώσει πίσω το κράτος. 

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια. Η τρόικα ζητά να πουληθούν σε funds ακόμη κι εκείνα που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή δάνεια τέτοιου είδους φτάνουν τα 6 δισ. και τα κόκκινα είναι το ένα δισ. 500 εκατομμύρια. Επιπλέον οι δανειστές απαιτούν να προχωρήσει το ταχύτερο και η ολοκλήρωση της συμφωνίας Lamda Development και Ελληνικού, ώστε τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να ξεπεράσουν τα 5 δισ. που αναμένει το ΔΝΤ. 

Την ίδια στιγμή ανοιχτό φαίνεται να είναι και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τους Ευρωπαίους να μην πολυπιστεύουν σε αυτά που οι ίδιοι συμφώνησαν. Ότι δηλαδή το πρωτογενές αποτέλεσμα θα φτάσει το 3,5% το 2018 και θα παραμείνει σε αυτό το ύψος για τα επόμενα 10 χρόνια. Έτσι, ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο MNI αποκάλυψε ότι στα αρχικά drafts υπήρχαν αριθμοί γι αυτό το θέμα, όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν, γεγονός που αποδεικνύει ότι «θα επανέλθουμε στο θέμα» είπε ο Γάλλος Επίτροπος.