Την απλοποίηση της διαδικασίας για ίδρυση και αδειοδότηση επιχειρήσεων ώστε συνολικά να μην χρειάζεται πάνω από τρεις ημέρες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Στο πλαίσιο επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η παραγωγή και η καινοτομία αποτελούν την αιχμή του δόρατος του νέου αναπτυξιακού, επισημαίνοντας πως πρόκειται για νόμο που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, έχει οκτώ πυλώνες, ταυτίζεται με την παραγωγή, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις μεγάλες παραδοσιακές επενδύσεις.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, που την διαδέχθηκε στο βήμα, ο κ. Σταθάκης είπε πως η απαρίθμηση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επενδύσεις είναι γνωστή (ευέλικτη δημόσια διοίκηση, ταχύτερο σύστημα δικαιοσύνης, φτηνότερο ενεργειακό κόστος) και πρόσθεσε ότι είναι παραμορφωτική η εικόνα πως η ανάπτυξη φρέναρε εξαιτίας συσσώρευσης προβλημάτων από αυτή την κυβέρνηση, όταν αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία με εμπεδωμένα διαρθρωτικά προβλήματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, ώστε να αρκεί μία ημέρα για την ίδρυση επιχειρήσεων και τρεις μέρες για την αδειοδότησή τους.

Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία Κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων αλλά και την εφαρμογή μέτρων για προδικαστικούς συμβιβασμούς, οι οποίοι θα αποτρέπουν την προσφυγή στα δικαστήρια με αφετηρία τον τομέα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που χρωστούν ταυτόχρονα στο Δημόσιο και τις τράπεζες.

«Είμαστε στο τελικό στάδιο για τέσσερις μεγάλες κατηγορίες που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Ιούνιο. Η απλοποίηση της αδειοδότησης σε επιλεγμένους τομείς καλύπτει πλέον τον τομέα μεταποίησης τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις τουριστικές δραστηριότητες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Τέλος, χαρακτήρισε «παραπλανητικό» τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα δεν έρχονται επενδύσεις λόγω της υψηλής φορολογίας, λέγοντας ότι οι χώρες που έχουν 10% φορολογία είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος Ιρλανδία, κι όμως το 90% των επενδύσεων δεν πάνε εκεί, παρά πάνε στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, χώρες στις οποίες οι φορολογικοί συντελεστές είναι στον ίδιο μέσο όρο με την Ελλάδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις "εμείς είμαστε κάτω από τον μέσο όρο».

«Άρα, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που εξηγούν γιατί επιλέγουν οι ξένοι επενδυτές μια ξένη χώρα. Είναι παραπλανητικό να δηλώνει κάποιος ότι αν ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βουλγαρίας, διότι θα έχουμε τον τύπο των επενδύσεων που πηγαίνουν στην Βουλγαρία και δεν τις θέλουμε", ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε: "Θέλουμε ένα άλλο μοντέλο πιο συμβατό που θα φέρει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, πολύ πιο συμβατές με τα ελληνικά δεδομένα. Δεν έχουμε φτηνό εργατικό δυναμικό, ούτε θα αποκτήσουμε, έχουμε νεανικό επιστημονικό μορφωμένο».