Στην αναζήτηση της πλέον ανώδυνης, πολιτικά και οικονομικά, λύσης προκειμένου να διατηρήσουν το ποσό που αντιστοιχεί στο ΕΚΑΣ για τους πρώτους 6 μήνες του 2016, αναζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να υλοποιηθεί και η δέσμευση του πρωθυπουργού για μη επιστροφή των ποσών από τους περίπου 90.000 δικαιούχους.

Η λύση που αναζητείται σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι το ποσό των περίπου 100 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα αναδρομικά να μην εμφανιστεί ως "τρύπα" στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 168 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ εντός του τρέχοντος έτους και να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο της λογιστικής μεταφοράς των χρημάτων από τους συνταξιούχους στον "λογαριασμό" της περικοπής του ΕΚΑΣ για το 2016 και ενός αντίστοιχου ποσού από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους. Στην πράξη, οι περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα όσων θα χάσουν μέχρι το 2019 το επίδομα, δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε 6 μήνες ΕΚΑΣ. Το ποσό αυτό θα εμφανιστεί ως "έκτακτο επίδομα" από το Ταμείο που θα συσταθεί.

Η προώθηση της συγκεκριμένης λύσης, δένει και με όσα υποστήριξε στην τελευταία συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος.

Όπως είπε ο υπουργός: "Η συμφωνία προβλέπει το τι συμβαίνει αν υπάρξει υπέρβαση των στόχων. Προβλέπει για κάθε πλεόνασμα να μοιράζεται 30%-30%-40% (χρέος, ληξιπρόθεσμα, κοινωνικές δαπάνες).

Οι θεσμοί λένε ότι αν το πλεόνασμα αυτό προκύπτει μόνιμα, μπορεί να διατίθεται για μόνιμα μέτρα (π.χ. αυξήσεις συντάξεων), αν όχι, να έχει μορφή έκτακτων βοηθημάτων (εφάπαξ), όπως τόνισε.

Η ιδέα του Ταμείου Αλληλεγγύης έχει να κάνει με την προσπάθεια να υπάρχει διαφάνεια για το τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα. "Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι πώς θα κινηθούμε σε αυτό και ποια ποσά προκύπτουν από μόνιμα μέτρα" υπογράμμισε.

"Δεν αναμένεται να ζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ. Εάν τελικά αυτό συμβεί, οι συνταξιούχοι θα αποζημιωθούν είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είτε με άλλον τρόπο" διαβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.