Οι φωνές μέσα από την αίθουσα του έκτου ορόφου του Υπουργείου Οικονομικών, όπου εξελισσόταν χθες το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, ακούγονταν μέχρι έξω στην αίθουσα των δημοσιογράφων. Ήταν σαφές ότι το θέμα της σύγκρουσης ήταν το ΕΚΑΣ και η επιστροφή (ή όχι) των χρημάτων που έχουν λάβει οι δικαιούχοι από την αρχή του έτους. Όπως αντιλαμβάνεστε το περιθώριο διαπραγμάτευσης για την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα είναι «μηδέν», καθώς η διαπραγματευτική ομάδα είναι εγκλωβισμένη από την δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι κανένας χαμηλοσυνταξιούχος δεν θα επιστρέψει χρήματα. 

Συνολικά το ποσό υπολογίζεται περίπου στα 84 εκατομμύρια ευρώ και το έχουν μοιραστεί περί τους 90.000 ασφαλισμένους. Είναι προφανές ότι για την τρόικα το θέμα δεν είναι από πού θα προέλθουν τα συγκεκριμένα 84 εκατομμύρια, αλλά απλά να προέλθουν από κάπου. Μόνο που η κυβέρνηση θέλει τα χρήματα αυτά να τα κινήσει λογιστικά και με κάποιο τρόπο να τα διοχετεύσει στο νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έναν νέο θεσμό που συνέλαβε ο κυβερνητικός μηχανισμός, αλλά δεν συζήτησε ποτέ με την τρόικα. Και γενικώς οι «τροϊκανοί» το έχουν σε πολύ κακό να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν έχουν συμφωνηθεί μαζί τους. Άλλωστε και το πολυνομοσχέδιο έχει μία μεγάλη σειρά από πράγματα που ενοχλούν τους δανειστές τα οποία καλείται να αλλάξει το κυβερνών κόμμα. Άλλα είναι σοβαρά, άλλα μπορεί να είναι απλώς μία διατύπωση, μία πρόταση, ή ακόμη και μία λέξη που δεν έχει αρέσει στους θεσμούς και απαιτούν την αλλαγή του. 

Και ενώ λοιπόν χθες, η τηλεδιάσκεψη ήταν σε Υπουργικό επίπεδο, τελικά δεν έβγαλε κάποιος χειροπιαστό αποτέλεσμα. Πρώτος αποχώρησε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μπορεί μεν να ανακοίνωσε ότι έξι από τα επτά βασικά ζητήματα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, έχουν λυθεί, στην ουσία όμως αυτό τα τελευταίο θέμα είναι και το σημαντικότερο, γι’ αυτό και  η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή τη φάση η συζήτηση γίνεται ξεκάθαρα με την κυβέρνηση να θέλει (και να πρέπει) να εκταμιεύσει τα 7,5 δισ. χωρίς καθυστέρηση. Άλλωστε ο χρόνος που μένει είναι πολύ λίγος. Ήδη μένουν τρεις ημέρες (έως την πρώτη Ιουνίου) οπότε και όλες οι συζητήσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί γύρω από τα βασικά αγκάθια:

·         Τα κόκκινα δάνεια που ήδη αναφερθήκαμε
·         Το ΕΚΑΣ για το οποίο δεν έχει διαφανεί για την ώρα κάποια λύση
·         Την ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού στην Lamda Development και
·         Την νομική διευθέτηση της προστασίας των μελών του Δ.Σ. του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων 

Έτσι, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει συναντήσεις προετοιμασίας και θα περίμενε κανείς να ολοκληρωθούν χθες λόγω της παρουσίας πέντε Υπουργών, τελικά οι κύριοι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Σταθάκης, Κατρούγκαλος και ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιρρήσεις των δανειστών.

Τις επόμενες 72 ώρες αναμένεται να υπάρξουν κάποιες τεχνικές τηλεδιασκέψεις και προφανώς θα υπάρξουν και κυβερνητικές συναντήσεις, όπως εκείνη του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε καταγραφή των όσων έχουν συμφωνηθεί και των ανοιχτών ζητημάτων. Δόθηκαν οδηγίες, αλλά τελικά η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής δεν έδωσε αποτελέσματα.