Η απόφαση του Eurogroup να διαθέσει 10,3 δισ. ευρώ στην Αθήνα δίνει «ανάσα» ρευστότητας», τονίζει ο Moody's. Ωστόσο, όσον αφορά το χρέος, σημειώνει πως ναι μεν υπάρχει οδικός χάρτης, αλλά και αβεβαιότητα για τις τελικές λύσεις. Παράλληλα, εκφράζει προβληματισμό για την ικανότητα της Ελλάδας να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, ο οίκος αξιολόγησης σε σχόλιό του υπογραμμίζει πως «τα κεφάλαια αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ για πληρωμές οφειλών προς την ΕΚΤ (ομόλογα) και το ΔΝΤ (δόσεις δανείων) που πρέπει να εξοφληθούν το καλοκαίρι και παράλληλα θα βοηθήσουν να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμα προς την αγορά, γεγονός που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία».

Ο Moody's χαρακτηρίζει την όλη συμφωνία πιστωτικά θετική (credit positive) και αναφέρει ότι  τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφτασαν τα 5,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, αύξηση 888 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με το σχόλιο, η συμφωνία του Eurogroup περιλαμβάνει και οδικό χάρτη για την ελάφρυνση χρέους, γεγονός που δείχνει ένα βαθμό συνεννόησης μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ μετά τις διαφωνίες γύρω από το θέμα.

«Ωστόσο λίγα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και παραμένει ασαφές το πόσο μακριά μπορούν να πάνε οι πιστωτές της χώρας για να κάνουν το χρέος βιώσιμο, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης», υποστηρίζει. 

«Στην περίοδο μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, το focus του Eurogroup θα είναι στην αντιμετώπιση του χρέους. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, η πρώτη δέσμη μέτρων θα περιστρέφεται γύρω από την παράταση του χρόνου αποπληρωμής και της μείωσης του κινδύνου από τη δομή κυμαινόμενου επιτοκίου της χρηματοδότησης από τον EFSF, που παρέχονται μέσω του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας», επισημαίνει και προσθέτει πως:

Πιο φιλόδοξα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα εξεταστούν μόνο όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, και θα εξαρτώνται από την έγκριση της ευρωζώνης και από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόζει με επιτυχία τις συμφωνηθείσες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τονίζεται ακόμη ότι αυτά τα μέτρα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία παραμένει αβέβαια δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των σχετικά αδύναμων θεσμών και της εγχώριας κοινωνικής δυσαρέσκειας.