Κατά έξι θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του IMD για το 2015, η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στην 56η θέση, μεταξύ 61 χωρών.

Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WorldCompetitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for ManagementDevelopment (IMD), για το έτος 2016 δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ως εθνικός εκπρόσωπος του  IMD στην Ελλάδα.

Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερις μεγάλες ομάδες παραγόντων: η "Οικονομική Αποδοτικότητα", η "Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα", η "Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα" και οι "Υποδομές". (συνολικά αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες).

Αναλυτικά η κατάταξη της Ελλάδα ανά κατηγορία:

  • Στην κατηγορία των δεικτών της "Οικονομικής Αποδοτικότητας", η χώρα μας βρίσκεται στην πεντηκοστή όγδοη θέση (58η) για το 2015, διατηρώντας την ίδια θέση όπως και την προηγούμενη χρονιά,
  • Στην κατηγορία των δεικτών της "Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας", η Ελλάδα υποχωρεί κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. (Η Ελλάδα "τρίτη" από το τέλος)
  •  Στην κατηγορία των δεικτών της "Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας", καταγράφεται σημαντική υποχώρηση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά δεκατέσσερις (14) θέσεις, και, τέλος,
  • Στην κατηγορία των "Υποδομών" σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τρεις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2014, η χώρα μας για το 2015 κατατάσσεται στην 38η θέση, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που είχε το 2013.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι στην απογοητευτική θέση της Ελλάδας «αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. «Γι’ αυτό, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και με ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.