Για «κενές υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους» και μια χώρα ουσιαστικά χρεοκοπημένη κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα New York Times.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν τους εαυτούς τους, την προηγούμενη εβδομάδα, για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά λίγα είναι αυτά, για το οποία μπορούν να πανηγυρίζουν, σχολιάζει το άρθρο με «Κενές υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα» και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει σε όλα εκτός από τα χαρτιά.

Όπως τονίζει η χώρα έχει ένα χρέος που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ ή περίπου το 180% του ΑΕΠ της, ένα σύνολο που δεν υπάρχει ελπίδα να αποπληρώσει στο σύνολο.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ακόμη ότι τα περισσότερα χρήματα οφείλονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης και πως την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στον δανεισμό ακόμη 7,5 δισ. ευρώ τον άλλο μήνα προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να πληρώσει το χρέος καθώς και σε μια ανακούφιση, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια και παράταση του διαστήματος πληρωμής, αλλά όχι πριν από τα μέσα του 2018.

Η αλήθεια είναι, τονίζει η εφημερίδα πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις» αλλά οι υπουργοί Οικονομικών ακόμα αναζητούν περισσότερες περικοπές και αυξημένους φόρους.

Μάλιστα, παραπέμπει και στις διαφορές μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ και επισημαίνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 ενώ το ΔΝΤ θέτει πιο ρεαλιστικό στόχο, ζητώντας πλεόνασμα 1,5%.

«Μια σταθερή και γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα μπορεί και να πιάσει αυτόν τον στόχο αλλά το να περιμένεις κάτι τέτοιο από την Ελλάδα είναι παράλογο», σχολιάζουν οι NYT.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα άλλωστε «η καθυστέρηση στην σημαντική ελάφρυνση χρέους  μέχρι το 2018 θα πλήξει περαιτέρω την ήδη πιεσμένη ελληνική οικονομία».

Το δημοσίευμα αφήνει αιχμές και κατά της Γερμανίας σχολιάζοντας ότι η χώρα η οποία έχει δανείσει στην Ελλάδα τα περισσότερα χρήματα δεν έχει άλλες ιδέες εκτός από την επιβολή επιπλέον λιτότητας για την επίλυση της κρίσης.

Η κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, δεν θέλει να δεσμευτεί για αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τις εκλογές του 2017, καθώς πολλοί Γερμανοί αντιτίθενται σε κάθε πολιτική για τη διάσωση της Ελλάδας. Αν και είναι κατανοητό ότι οι Γερμανοί βουλευτές δεν προτίθενται να παραδεχθούν πως το χρέος δεν θα αποπληρωθεί στο σύνολό τους, καθυστερώντας τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό εντούτοις δεν θα κάνει το πρόβλημα να εξαφανιστεί, σημειώνει η εφημερίδα.

Ακόμα υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ, που έχει ζητήσει επίμονα την ελάφρυνση του χρέους θα έπρεπε να πιέσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πάνω στο ζήτημα και σημειώνει ότι αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να προωθούν πολιτικές που έχουν επανειλημμένα αποτύχει».