ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το Χρέος ο Χανς Βέρνερ Ζιν

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2016, 16:40 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2016, 16:40
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το Χρέος ο Χανς Βέρνερ Ζιν
Facebook Twitter Whatsapp
Υπέρ της διεξαγωγής Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, που θα συζητήσει διαγραφή χρέους, για τράπεζες, και κράτη, τάχθηκε ο μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Υπέρ της διεξαγωγής Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, που θα συζητήσει διαγραφή χρέους, για τράπεζες, και κράτη, τάχθηκε ο μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Τα χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν, εκτίμησε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, προσθέτοντας ότι τη διαγραφή χρέους θα πρέπει να ακολουθήσει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας χωρών όπως η Ελλάδα- και αυτό, κατά την άποψή του, είναι δυνατόν μόνο με μία συντεταγμένη (προσωρινή) έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος, επίσης, πιστεύει πως με μία αναμενόμενη υποτίμηση της παλιάς-νέας δραχμής, η χώρα θα αποκτούσε αμέσως μία αισθητή χαλάρωση.

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν συνιστά τη δημιουργία μίας, όπως ανέφερε, «αναπνέουσας» Νομισματικής Ένωσης, όπου θα προβλέπονταν μία συντεταγμένη διαδικασία για έξοδο από την Ευρωζώνη, στην οποία θα ήταν δυνατή μία επανένταξη σε μία χρονική στιγμή αργότερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την άποψη του χρέους, της ανεργίας και της παραγωγικότητας στη Νότια Ευρώπη, δεν μπορεί γενικά να γίνεται λόγος για ένα «τέλος της κρίσης», και προπάντων η ελλιπής ανταγωνιστικότητα στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι ένα πρόβλημα. Η Νότια Ευρώπη δεν επιτρέπεται να δημιουργεί νέο χρέος, ενώ αναγκαίες είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσέθεσε.

Ο Γερμανός οικονομολόγος ανέφερε, ακόμη πως «όταν οι πολιτικοί αναφέρουν ότι πρέπει να δοθούν χρήματα για να αγοραστεί χρόνος, τότε αυτό αποτελεί έναν ευφημισμό, διότι είναι ξένο προς την πραγματικότητα και απλώς λάθος, καθώς αγοράζεται χρόνος για απραξία», και ότι από οικονομική άποψη η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια κρίση όπως και πριν από έναν χρόνο, «αλλά αυτό καλύπτεται πολιτικά λόγω των προσφύγων».

Αναφερόμενος κατά τη διάρκεια της διάλεξης του στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ, στην επικείμενη κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε πως αυτή γίνεται στην κατεύθυνση ενός τέλους των μετρητών στην Ευρώπη. Με την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, η ΕΚΤ δεν στοχεύει την «μικροεγκληματικότητα», αλλά περισσότερο τις τράπεζες και τις ασφάλειες, που συσσωρεύουν μετρητά, καθώς η ΕΚΤ θέλει να εμποδίσει μία παράκαμψη των αρνητικών επιτοκίων από αυτές, αναφέρει ενώ «βλέπει» να ακολουθούν και άλλα βήματα από την ΕΚΤ σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείει την κατάργηση, σε λίγα χρόνια, και του χαρτονομίσματος των 200 ευρώ.