Για άλλη μία φορά -και πάλι στην τελική ευθεία- η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται στον αέρα. Δυστυχώς ξανά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να κλείσει τη συμφωνία που η ίδια υπογράφει, καθώς προσπαθεί να την διαχειριστεί πολιτικά. Από τη μία την υπογράφει δηλώνοντας στους πολίτες ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και αμέσως μετά την απαξιώνει στέλνοντας όμως ένα πολύ κακό μήνυμα στους Ευρωπαίους, το οποίο λέει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην νοιώθει δικά της (να μην έχει ownership όπως το λένε χαρακτηριστικά στα αγγλικά) τα μέτρα που η ίδια είτε προτείνει, είτε αποδέχεται, είτε τελικά υπογράφει. 

Έτσι πριν λίγες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε στους κυρίους Μοσκοβισί (Κομισιόν), Κερέ (ΕΚΤ) και Τόμσεν (ΔΝΤ) την ίδια επιστολή στην οποία τους ξεκαθαρίζει -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι οκτώ από τα 150 ζητήματα που έμειναν ανοιχτά από τη συμφωνία του Eurogroup, δεν περνάνε από τη Βουλή. Η ύπαρξη της επιστολής αποκαλύφθηκε χθες από Τα Νέα αναγκάζοντας την οδό Νίκης να παραδεχθεί την ύπαρξή της και να εξηγήσει ότι η αποστολή της επιστολής είχε προηγηθεί της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης. Κι όμως στην συζήτηση που είχαν με τους επικεφαλής των θεσμών οι κύριοι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Κατρούγκαλος και Σταθάκης δεν λύθηκε κανένα από τα οκτώ θέματα που αρνείται να κλείσει η κυβέρνηση με την επιστολή της. Κάπως έτσι λοιπόν έγινε και κατανοητό για ποιο λόγο η τηλεδιάσκεψη ήταν τόσο έντονη, με τις φωνές των ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων να ακούγονται μέχρι έξω στον διάδρομο του έκτου ορόφου του Υπουργείου Οικονομικών. 

Τα νέα «αγκάθια» που αποκαλύφθηκαν από την επιστολή Τσακαλώτου είναι:

•    Η εμφάνιση εναλλακτικής λύσης στο θέμα του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» η κυβερνητική πρόταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους ιδιωτικοποίησης.
•    Να μην εξαιρεθούν τα ειδικά μισθολόγια από τις γενικές διατάξεις που έχουν αποφασιστεί, γεγονός που θα επιτρέψει το ξεπάγωμα τους έως το τέλος του 2016.
•    Η κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης λόγω ατυχήματος, με τους θεσμούς να ζητούν αυτόν τον κλάδο να αναλάβουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Εκτός από αυτά υπάρχουν φυσικά και τα γνωστά θέματα όπως είναι η επιστροφή του ΕΚΑΣ που αγγίζει 90.000 συνταξιούχους, τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου τα οποία δυνητικά μπορούν να στοιχίσουν στον Προϋπολογισμό μέχρι και 1,5 δισ., το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα κλιθεί να κλείσει αυτή την τρύπα και το οποίο οι δανειστές δεν βλέπουν καθόλου με καλό μάτι, αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.
Και ενώ στο θέμα του ΕΚΑΣ είναι γνωστή η πρωθυπουργική δέσμευση, στο θέμα του Ελληνικού, εχθές, ένα ακόμη υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έδειξε στους δανειστές ότι είναι πολύ πιθανό να μην κλείσει τελικά η συμφωνία. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή Υπουργό Εσωτερικών που χαρακτήρισε εγκληματική την συμφωνία με την Lamda Development και κατακριτέα την κυβέρνηση αν την υλοποιήσει. 

Αν λοιπόν η κυβέρνηση αδυνατεί να περάσει αυτά τα μέτρα για να πάρει την πρώτη υποδόση των 7,5 δισ., απορεί κανείς πως θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών ώστε να πάρει και τη δεύτερη υποδόση του Ιουλίου. Εκεί θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που ξεφεύγουν απολύτως από την όποια αριστερή κατεύθυνση της κυβέρνησης, καθώς μιλάμε για την απελευθέρωση των απολύσεων, την εισαγωγή νέων περιορισμών στη διοργάνωση απεργιών, την νομιμοποίηση του lock out, την μείωση με κρατική απόφαση (και χωρίς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους) του κατώτατου μισθού, καθώς και κάποιων ακόμη εργασιακών κανόνων. 

Δεν είναι τυχαία λοιπόν η αντίδραση χθες του ESM (του βασικού δανειστή της χώρας μας που θα μας δώσει και την δόση των 10,3 δισ.) ο οποίος σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, τονίζει ότι η εκταμίευσή των χρημάτων θα γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Επιπλέον, θα χρειαστούν και οι εγκρίσεις ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή τη φορά (σε αντίθεση με την προηγούμενη διαπραγμάτευση όπου τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν δώσει ένα καλό άσσο στο μανίκι της κυβέρνησης) η κυβέρνηση έλαβε χθες αρνητικά οικονομικά μηνύματα. Το ΑΕΠ υπέστη καθίζηση το πρώτο τρίμηνο του 2016 και συρρικνώθηκε κατά -1,4%, όταν υπολογιζόταν ότι θα πέσει κατά 1,3%. Αυτό είναι ένας κακός προπομπός για την πορεία των εσόδων (και κυρίως των φορολογικών εσόδων) στα οποία στηρίζεται η συμφωνία. Άλλωστε το μείγμα πολιτικής είναι προτίστως φόροι και λιγότερο περικοπές δαπανών. Σε αυτό το πνεύμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε και εκείνος το μήνυμά του λέγοντας: «Το να αυξάνει η Ελλάδα τώρα τον ΦΠΑ είναι οικονομική ανοησία. Όμως αν το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει άλλους φόρους, τότε μένει μόνο αυτό. Γι' αυτό χρειάζεται μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».