current views are: 6

1 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση05:48

Χαλαρώνουν τα capital controls – Αυξάνεται το όριο ανάληψης



Σε σταδιακή χαλάρωση των capital controls αναμένεται να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες. 

Δημοσίευση 05:48’



Σε σταδιακή χαλάρωση των capital controls αναμένεται να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες. 

Σε σταδιακή χαλάρωση των capital controls αναμένεται να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που συζητήθηκε ήδη με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και με τους κυρίους Τσακλώτο και Σταθάκη.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», στο σχέδιο που προτείνεται προβλέπεται αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων στα 500 ή και στα 550 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα. 

Παράλληλα, θα δίδεται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης, η οποία θα μπορεί να γίνει ανά δεκαπενθήμερο ή ακόμη και ανά μήνα.

Με τη σωρευτική ανάληψη η πολίτης θα μπορεί να κάνει ανάληψη δύο εβδομάδων, χωρίς να χάνει το εβδομαδιαίο όριο δηλαδή όπως σήμερα ή θα μπορεί μια φορά τον μήνα να εισπράξει το εβδομαδιαίο όριο τεσσάρων εβδομάδων. Δηλαδή αν μείνει το όριο στα 420 ευρώ την εβδομάδα το σχέδιο προβλέπει να μπορούν οι καταθέτες να κάνουν είτε ανάληψη 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο, είτε 1.680 ευρώ ανά μήνα.

Ταυτόχρονα συζητείται να ενταχθεί και ο μισθός ή η σύνταξη στο λεγόμενο νέο χρήμα το οποίο δεν έχει περιορισμούς από τα capital controls.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες αναμένεται να προτείνουν μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και όσον αφορά τα εμβάσματα προς το εξωτερικό που σήμερα έχουν περιορισμό στα 1.000 ευρώ, αλλά και δυνατότητα για μεγαλύτερη του 10% ανάληψη από τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Όλα τα παραπάνω βέβαια πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν σε ένα πλήρες σχέδιο, το οποίο θα κοστολογηθεί, θα τεθεί σε έναν χρονικό ορίζοντα προς έγκριση, ενώ είναι πιθανό κάποιες από τις προτάσεις να υιοθετηθούν τώρα και κάποιες να τεθούν σε εφαρμογή αργότερα.


σχετικα αρθρα