Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ενώ στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους φαίνεται να έκλεισε η συμφωνία, γεγονός που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η περικοπή του ΕΚΑΣ δεν θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2016 αλλά από την 1η Ιουνίου. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επιστραφούν τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους για τους μήνες μέχρι και Μάιο. Υποχρέωση επιστροφής υπάρχει για τον Ιούνιο και εκεί αναζητείται φόρμουλα.

Στα ενεργειακά (ΑΔΜΗΕ και ΝΟΜΕ) δεν αλλάζει τίποτα στην πρόταση της κυβέρνησης, ενώ δεν θα υπάρξουν αλλαγές και στα ασφαλιστικά. Δηλαδή, παραμένει η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους επιστήμονες, όπως και τα "προνόμια" για το μεταβατικό στάδιο στους διάφορους κλάδους επαγγελματιών. Το ίδιο παραμένουν και τα προνόμια ασφάλισης στον ΟΓΑ για μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κωμοπόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων.

Το μόνο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου, για τα οποία συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Όπως είχε γράψει το newpost, σήμερα Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, θα κατατεθούν στη Βουλή αρκετές τροπολογίες που θα αφορούν το πολυνομοσχέδιο οι οποίες, όμως, δεν φαίνονται ικανές να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα.