current views are: 5

1 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση06:34

Με την πλάτη στον τοίχο στο Euroworking Group της Πέμπτης

Με την πλάτη στον τοίχο και με μόνη επιλογή να πάρει την υποδόση των 7,5 δισ., η κυβέρνηση προσπαθεί πλέον να κλείσει ένα-ένα τα μέτωπα της πρώτης αξιολόγησης. 

Δημοσίευση 06:34’

Με την πλάτη στον τοίχο και με μόνη επιλογή να πάρει την υποδόση των 7,5 δισ., η κυβέρνηση προσπαθεί πλέον να κλείσει ένα-ένα τα μέτωπα της πρώτης αξιολόγησης. 

Με την πλάτη στον τοίχο και με μόνη επιλογή να πάρει την υποδόση των 7,5 δισ., η κυβέρνηση προσπαθεί πλέον να κλείσει ένα-ένα τα μέτωπα της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μη θέλοντας να ξαναζήσει την πολύ κακή τηλεδιάσκεψη της Κυριακής με τις φωνές να αντηχούν στους διαδρόμους του Υπουργείου, επιδόθηκε τις τελευταίες ημέρες σε μία σειρά τηλεφωνημάτων προς τους θεσμούς ώστε να κλείσουν τα βασικά αγκάθια. Τις συνεχείς αυτές επικοινωνίες δεν διέψευσε χθες η Κομισιόν με την αναπληρώτρια Εκπρόσωπό Μίνα Αντρέεβα να τονίζει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους, επιβεβαιώνοντας έτσι και την επιστολή Τσακαλώτου που προηγήθηκε της αποτυχημένης Κυριακάτικης διάσκεψης, αλλά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Υπουργού. 

Σε αυτές τις συζητήσεις λοιπόν κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε μία συναινετική «προσπέραση» της απόφασης για κατάργηση του ΕΚΑΣ από την αρχή του έτους, γεγονός που ουσιαστικά άρει την απαίτηση για επιστροφή των χρημάτων που έχουν ήδη δοθεί στους δικαιούχους το περασμένο εξάμηνο. Έτσι, απομακρύνθηκε ως λύση το λογιστικό “τερτίπι” που προετοίμαζε ο Γιώργος Κατρούγκαλος που νομοθετούσε ένα Ad hoc επίδομα, το οποίο θα πιστωνόταν στους 90.000 λογαριασμούς όσων λαμβάνουν ΕΚΑΣ, και στη συνέχεια αυτοστιγμή θα το «τραβούσε» από τις τράπεζες το κράτος. Το θέμα είναι ότι αυτό το «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» του Υπουργού Εργασίας δεν άρεσε καθόλου στους θεσμούς, οι οποίοι φυσικά και διέκριναν ότι στην πραγματικότητα δεν καλύπτεται η τρύπα των 100 εκατομμυρίων από τα χρήματα που έχουν ήδη δοθεί. 

Είδαν όμως ταυτόχρονα και την κυβέρνηση να βγάζει νύχια καθώς ήταν πλέον στα «σκοινιά» και δεν είχε άλλο χώρο να υποχωρήσει εφόσον δεσμευόταν από την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι τα χρήματα του ΕΚΑΣ δεν θα ζητηθούν πίσω. Έτσι προτιμήθηκε μία πιο καθαρή λύση, που έχει το ίδιο αποτέλεσμα: Τα 100 εκατομμύρια η τρόικα τα ξέγραψε και προφανώς θα τα ζητήσει με κάποιο ισοδύναμο σε μετέπειτα χρόνο. Για να μην επιστραφούν λοιπό τα χρήματα κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν στην ακύρωση της αναδρομικότητας του νόμου. Η λύση όμως δεν καλύπτει το 100% των χρημάτων, καθώς ενδέχεται να αφήσει έξω το ΕΚΑΣ του Ιουνίου, το οποίο τελικά φαίνεται πως θα ζητηθεί πίσω. 

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Υπουργού Εργασίας ο οποίος μιλώντας χθες στο Βήμα FM αποκάλυψε όλα τα παραπάνω και κατέληξε: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε κανένα δεν πρόκειται να ζητήσουμε πίσω τα χρήματα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο». Δηλαδή απλά ο Ιούνιος είναι εκτός. 

Κόκκινα δάνεια 

Στο άλλο μέτωπο τώρα, αυτό των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, οι δανειστές δεν δέχθηκαν να τα εξαίρεσαν από την πώληση σε ξένα Funds. Τη γλύτωσαν μόνο τα δάνεια των Πυροπλήκτων. Αυτό σημαίνει από τη μία ότι απομακρύνεται μεν η πιθανότητα ο προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί με το 1,5 δισ. των χορηγήσεων που έχουν ήδη «κοκκινίσει», ανοίγεται όμως ο δρόμος στις εταιρίες που θα αγοράσουν τα δάνεια να πιέζουν τις διάφορες ΔΕΚΟ (όπως ο ΟΣΕ) για αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις, ή απολύσεις προσωπικού, προκειμένου να πάρουν τα λεφτά τους. 

Και εδώ ήρθε μία δήλωση από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος (τον Γιώργο Σταθάκη) να επιβεβαιώσει εμμέσως το τι συμβαίνει. Ο Υπουργός Οικονομίας μιλώντας χθες στον Αντέννα ξεκαθάρισε ότι το πρωταρχικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει «δημοσιονομικό κόστος». Δηλαδή να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Αυτό όμως δεν συμπεριλαμβάνει και τις κρατικές (νυν ή πρώην) εταιρίες που θα κληθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τα ξένα funds που θα έρθουν και θα διεκδικήσουν τρόπους για να βγάλουν κέρδος από τα κόκκινα δάνεια στα οποία θα έχουν «επενδύσει». 

Τα υπόλοιπα μέτωπα 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτωπα από τα οκτώ που ανέφερε στην επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι δεν θα τα κλείσει η κυβέρνηση. Αυτά παρέμεναν χθες όλη μέρα ανοιχτά. Πρόκειται μεταξύ άλλων για:

·         Την εμφάνιση από πλευράς κυβέρνησης εναλλακτικής λύσης στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
·         Τα ειδικά μισθολόγια που οι δανειστές θέλουν να μείνουν παγωμένα
·         Την ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού στη Lamda Development
·         Την μετάθεση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές της σύνταξης σε περίπτωση ατυχήματος 

Για όλα αυτά τα θέματα φαίνεται ότι τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα αποφύγει την τηλεδιάσκεψη, με στόχευση να κλείσουν τα πάντα στο τακτικό Euroworking Group που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Άλλωστε μόνο αν ανάψουν το πράσινο φως οι Ευρωπαίοι θα μπορέσει η κυβέρνηση σίγουρη να φέρει την ίδια μέρα στη Βουλή και τις σχετικές τροπολογίες.


σχετικα αρθρα