Την Δευτέρα 13 Ιουνίου τοποθετεί αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. 

Αισιοδοξία ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης. Υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα» τόνισε, εκφράζοντας αισιοδοξία για την ομαλή εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος. 

Η κυβέρνηση πάντως, μεταθέτει για τον Σεπτέμβριο αρκετά από τα ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το θέμα αυτό «ίσως πάει για αργότερα». Μάλιστα, ενδέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Σταθάκης: 'Εκλεισε το 99% της αξιολόγησης

ην εκτίμηση πως έχει κλείσει το 99% των εκκρεμοτήτων για την εκταμίευση της δόσης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC.

«Υπάρχουν ορισμένα επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε φθάσει λίγο - πολύ σε συμφωνία» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, χωρίς περαιτέρω σημαντικές καθυστερήσεις και απέδωσε τις πρόσφατες ολιγωρίες στον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος.

«Υπάρχουν τρία σημεία που απομένουν, υπάρχει κάποιο θέμα από την πλευρά μας για δημοσιονομικά ζητήματα, το 2017. Θεωρώ, όμως, ότι θα υπάρξει λύση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ορισμένα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα, είναι ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα έως το 2018 - είναι εμπροσθοβαρές, αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική και για τις δύο πλευρές. Επομένως, νομίζω ότι οι μικρές λεπτομέρειες θα εξεταστούν αργότερα».

«Υπάρχει ένα πλαίσιο… ένας οδικός χάρτης στον οποίο συμφωνήσαμε. Μέρος της ιστορίας είναι προφανώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – ένα καλύτερο πλαίσιο για συμφωνία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για το δημόσιο χρέος και ένας οδικός χάρτης για το πώς η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Επομένως είμαστε σε σημείο καμπής, τα περισσότερα στοιχεία είναι εκεί, και αυτό θα ενθαρρύνει τους επενδυτές σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, με  τις συμφωνίες στο θέμα του χρέους θα ανοίξει το έδαφος για και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές», είπε για το θέμα του χρέους ο κ. Σταθάκης.