Το καθεστώς αυθαιρεσίας στο οποίο συναλλάσσεται μια σειρά από «επιχειρηματικές» δραστηριότητες στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύεται με τα "λουκέτο" που έβαλαν οι επιχειρήσεις "Athens Ledra" και "Πυρσός security" σημειώνει το υπουργείο Εργασίας

"Με πρόσχημα την «αντικειμενική» αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων, λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα 450 εργαζόμενοι (150+300) συνολικά προστέθηκαν στη «δεξαμενή» των ανέργων. Τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία ενέχουν στοιχεία δόλιας 

Για δόλια εγκατάλειψη των 450 εργαζομένων στις επιχειρήσεις  “Athens Ledra” και  “ΠΥΡΣΟΣ Security” κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας αναφερόμενα στο "λουκέτο" που έβαλαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και προαναγγέλλει εισαγγελική παρέμβαση για τις υποθέσεις.

"Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει", σημειώνει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι "με πρόσχημα την «αντικειμενική» αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων, λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα 450 εργαζόμενοι (150+300) συνολικά προστέθηκαν στη «δεξαμενή» των ανέργων.

Το υπουργείο αναφέρει ότι θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρείες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και επισημαίνει σχετικά με το ιστορικό του κάθε "λουκέτου":

1.Το ξενοδοχείο “Athens Ledra”, που ανήκει στην εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε. χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000€, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο στις 17.05.2016 προτείναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας με την διοίκηση του Ι.Κ.Α. προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Προς τούτο έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 €, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο Ι.Κ.Α. η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρείας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει η εταιρεία «κατέβασε τα ρολά»!

Άρα η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για την θερινή περίοδο.

2.Σε ότι αφορά στην εταιρεία “ΠΥΡΣΟΣ Security” έχουμε σύμφωνα με πηγές, καθώς οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, τα παρακάτω δεδομένα: η εταιρεία έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, ότι χρωστά 8.200.000€ στο ΙΚΑ και ότι οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες το λιγότερο.

Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες. Δυστυχώς, το πρόβλημα με την «ΠΥΡΣΟΣ Security» αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών μέσα σε ένα φαύλο καθεστώς οφειλών και χρεών.